Архива вести
                   

ПОЧЕЛА ВАКЦИНАЦИЈА МИГРАНТА У ПРИХВАТНИМ ЦЕНТРИМА

30. мај 2018.

Бујановац, Прешево-У прихватним центрима у Врању и Бујановцу почела је вакцинација против малих богиња. У Врању је вакцинисано 28 деце, а у Бујановцу 25, а ради се о деци до друге године и предшколцима.

У Прихватном центру у Врању тренутно има 130 миграната, највише породичних људи са децом. Школарци су вакцинисани у претходном периоду против морбила. У шест од седам општина Пчињског округа на снази је епидемија, а од почетка недеље број новооболелих је у стагнацији. Према подацима Завода за јавно здравље у Пчињском округу је од октобра до сада оболело 606 особа од малих богиња. Међу мигрантима у прихватним центрима нема оболелих. У свим прихватним центрима постоје амбуланте, ангажовани су медицински тимови. Ивана Николић, докторка у амбуланти у Прихватном центру каже да је одзив био на задовољавајућем нивоу, да су сви уредно информисани и веома заинтересовани.

„Већ током јутарњих часова су долазили у мабуланту да се информишу да ли су већ екипе дошле како би вакцинисали децу“, изјавила је Николић

Последњег дана маја вакцинисаће се деца из прихватних центара у Прешеву и Босилеграду.

Имунизацију је организовало Министарство здравља уз подршку Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“. Вакцине су донација Лекара без граница.

Извор: РТС и Координационо тело