Архива вести
                   

ПИСМО ГРАЂАНИМА - 29.12.2022.

29. децембар 2022.


Поштовани грађани Прешева, Бујановца и Медвеђе,

За нама је година у којој смо реализовали многе планиране активности, без обзира на велики број изазова са којима смо се сусретали. Ваша Служба Координационог тела је и ове године подржала развој економије у три општине, покренули смо друштвени дијалог о интеграцији припадника албанске националне мањине, наставили са подршком деци и младима у области образовања, помогли домове здравља и вртиће, поделили бесповратна средства социјално угроженим категоријама становништва и подржали активности Националног савета албанске националне мањине.

Информишем вас о неколико најважнијих активности:

Наставили смо са улагањима у инфраструктуру и издвојили више од 248 милиона динара за реконструкцију улица и путева, реконструкцију канализационих и водоводних мрежа, санацију и реконструкцију школа и вртића у овим општинама.

Као и свих претходних година, обезбеђено је 40 милиона динара субвенција за мала и средња предузећа и приватне предузетнике, чиме је омогућено ново запошљавање.

Служба Координационог тела је издвојила близу 26 милиона и 200 хиљада динара за  путне трошкове ученика средњих школа, куповину школских торби и прибора за ђаке прваке, као и за програм стипендирања студената. У оквиру ове ставке обезбедили смо појединачне једнократне помоћи социјално угроженим категоријама друштва којима је помоћ била неопходна, сиромашнима, лицима са инвалидитетом и ромској популацији. Исто тако смо помогли домовима здравља и вртићима у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи.

Напослетку, наша сарадња са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог је настављена, организацијом новог друштвеног дијалога на тему интеграције припадника албанске заједнице. Као резултат дијалога је у сарадњи са Националним саветом албанске националне мањине и државним органима израђен План интерграције припадника албанске националне мањине у држаним установама на локалном нивоу, за период 2023.-2026. године.

Националном савету су подржана два пројекта у укупној вредности од милион динара и то за медијску промоцију Пописа становништва 2022 и афирмацију важности избора за чланове Националног савета албанске националне мањине.

Поштовани грађани и грађанке Прешева, Бујановца и Медвеђе, нeка вам наредна година буде испуњена здрављем, радошћу и успесима.

Срдачно,
в.д. директорке Службе Координационог тела
Данијела Ненадић