Архива вести
                   

ПЕВАЧ ИЗ ЖБЕВЦА ПРВИ НА САБОРУ НАРОДНЕ МУЗИКЕ СРБИЈЕ

7. јун 2021.

Бујановац  - Београд -  Чедомир Чеда Марковић, познати интерпретатор народне музике врањског краја, који је рођен у бујановачком селу Жбевац ,освојио је прво место на финалној вечери „Сабора народне музике Србије“.

У телевизијском шоу програму  РТС-а Марковић је победио у конкуренцији 16 такмичарских песама и исто толико извођача – финалиста Сабора 2020.

„Најбољи међу најбољима“ на националном фестивалу народне музике Чеда Марковић је постао са песмом „Нек’ ти живот буде песма“.

Признање је припало и Микици Антонићу, аутору текста ове нумере.

Чедомир Марковић рођен је 1949. у селу Жбевац. Каријеру је започео у Радио Скопљу, снимајући врањске песме. Прву плочу „Јелена, љубави“ снимио је 1974. године. Дугогодишњи је солиста Радио Београда. Познат је као извођач изворних песама, претежно врањских.

Од ауторских, познате су његове песме „Жал из младости“, „Стани, сузо, издајице“, „И да се врате године младе“, „Не точите младо вино“, „Опрости ми, голубице тужна“, Марија, Ја знам, старим сам…

Чеда Марковић је до сада снимио пет албума и један ЕП. Године 2006. на фестивалу Златиборска песма освојио је прву награду, певајући песму“ И да се врате године младе“.

Одржао је солистичке концерте у Дому синдиката 2008.године и Сава центру 2012. године.

 2019. године Савез естрадно - музичких уметника Србије доделио му је Естрадно-музичку награду Србије за животно дело.

Извор: Бујановачке, Координационо тело