Архива вести
                   

ОТВОРЕН ПОЗИВ ЗА ПОДРШКУ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ПРОИЗВОЂАЧИМА

8. децембар 2015.

Прешево, Бујановац, Медвеђа - Информативне сесије о додели бесповратне помоћи земљорадничким задругама и пољопривредним удружењима биће одржане у организацији програма Европски ПРОГРЕС у периоду од 7. до 14. децембра 2015. године у Врању, Лесковцу, Прокупљу, Алексинцу, Новом Пазару, Пријепољу, Ивањици и Књажевцу.

Циљ информативних сесија је упознавање представника задруга и удружења са програмом подршке и неопходним корацима – од пријављивања, преко учешћа на јавном позиву до критеријума за избор корисника.

Право учешћа на конкурсу имају пољопривредне произвођачке групе регистроване до 2014. године као земљорадничке задруге или као пољопривредна удружења на територији 34 локалне самоуправе обухваћене програмом Европски ПРОГРЕС, које имају најмање десет чланова у активном статусу и не користе подстицаје по истим основама од државних институција или других донатора.

Подршка ће се реализовати у две фазе. Прва фаза се односи на јачање капацитета задруга и удружења и обухвата већи број корисника (до 15 произвођачких група), а биће реализована кроз програм обука и студијско путовање у Европску унију. Друга фаза се односи на наменску подршку за увођење иновација и ширење тржишта и биће ограничена на мањи број произвођачких група (до 5) које су показале највеће потенцијале током прве фазе подршке. Програм подстиче пољопривредне произвођачке групе са члановима из маргинализованих група, укључујући Роме и жене ,да учествују, у складу са начелом економског оснаживања и социјалног укључивања.

Европска унија и Влада Швајцарске издвојиле су укупно 280.000 евра, од чега 80.000 евра за прву фазу програма и 200.000 евра за другу фазу. Рок за подношење пријава је 22. јануар 2016. године. Више информација може се наћи на интернет страници програма http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/

У програм Европски ПРОГРЕС су укључене 34 локалне самоуправе – Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Извор: Европски Прогрес и Координационо тело