Архива вести
                   

ОШ „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ”: ДЕЦА И ЊИХОВИ НАСТАВНИЦИ ИЗ ИНОСТРАНСТВА ОДУШЕВЊЕНИ БУЈАНОВЦЕМ

17. децембар 2019.

Бујановац – Основна школа „Бранко Радичевић“ у Бујановцу примила је четрдесеторо основаца и њихових наставника из Шпаније, Пољске, Румуније и Турске, са којима ће се три дана пре свега дружити, али и развијати креативност, учити језике и обогаћивати своје знање о другим културама, све у оквиру пројекта „ Motivation III – 21st century students “ који су осмислили наставници бујановачке школе.

Гости из иностранства дочекани су широм раширених руку и отвореног срца речима директора школе, Ненад Тасића који им је поручио „тужно је радовати се сам, зато вам хвала што сте дошли данас у нашу школу да са нама поделите ову радост“.

Овим речима добродошлице започео је рад на пројекту прихваћеном од стране програма Европске уније „Еразмус +“, што је према речима координаторке пројекта, Маје Антић Јованов, професорке француског језика у бујановачкој школи, велико признање за ОШ „Бранко Радичевић“ и феноменлна прилика за ђаке. Циљ је изградњи међународне препознатљивости школе и интеркултурних вештина наставника, развијању креативних стратегија, суочавању са мултикултурализмом у одељењу и повећању мотивације ученика мањинских група.

У пројекат су укључени ученици виших разреда, са израженим најразличитијим интересовањима, креативношћу и афинитетима ка страним језицима.

„Пројекат подразумева размену ученика и наставника између школа из партнерских земаља. Трајаће годину и по дана, а циљ нам је размена добре праксе и идеја, јачање језичких компетенција, како ђака тако и наставника, и све радионице које будемо одржали ће бити у том правцу“, рекла је професорка, Антић Јованов.

По шесторо ђака и четворо наставника из сваке земље ће, поред активности у школи домаћину, имати и радионицу о фотографији, самопоуздању и сигурности деце у Школи анимираног филма (ШАФ) у Врању, док је трећег дана планиран боравак у зимском центру „Бесна кобила“.

Тамо ће сви заједно радити на креирању својеврсне брошуре о овој тродневној посети, чиме се завршава прва етапа пројекта и домаћинство бујановачке школе.

Какви су домаћини Бујановчани, најбоље показују речи Ивоне Дуде, наставнице из Пољске, која је говорила и о предрасудама са којима су кренули пут Србије.

„Деца, а поготово њихови родитељи, нису очекивали оно што смо овде затекли, најпријатније су изненађени. Било је одређених предрасуда, а сада могу слободно да кажем да су деца срећна што су овде. Од првог контакта са Србијом и Бујановцем се сусрећемо само са лепим гестовима, са гостопримством и пажњом. Ми то осећамо, а деца кажу да се овде у вашој школи осећају као код куће. Родитељима су јавили да им је лепо, да је време лепо, људи фини. Из угла наставника, могу да кажем да су се наши домаћини максимално потрудили око организације, све је на највишем нивоу и можемо се посветити раду са децом и успостављању сарадње између нас“, рекла је Дуда.

Добродошлицу је гостима пожелео и председник општине Бујановац, Шаип Камбери, који је у свом кабинету примио наставнике учеснике пројекта и њихове колеге домаћине.

Дружење и заједнички рад наставиће се у априлу, за када је планирано окупљање у Румунији.

Извор: Бујановачке, Јужне вести и Координационо тело

 

homescontents