Архива вести
                   

ОМЛАДИНА БУЈАНОВЦА: РАЗУМЕВАЊЕ И ЕМПАТИЈА ЗА ИЗБЕГЛИЦЕ A НЕ МРЖЊА

21. јун 2022.

Бујановац – Београд - Светски дан избеглица ученици бујановачких средњих школа “Свети Сава” и “Сезаи Сурои” обележили су перформансом на градском тргу у Бујановцу са циљем да се међу грађанима развије емпатија и разумевање за положај избеглица.

„ Наша идеја је била да заједно са ученицима радимо на подизању свести о проблему ксенофобије уперене према избеглицама. То су људи који су принуђени да напусте своје домове због ратова и насиља. Слажемо се да ми нисмо ксенофобан народ, али се морамо запитати да ли заиста имамо толерантан став према избеглицама или га немамо“, каже Јелена Ранђеловић, професорка у школи “Сезаи Сурои” и координатор пројекта.

Она је истакла да је акцијом упућен позив суграђанима да мало размисле о избеглицама и начинима на који им се може помоћи.

Двадесетак средњошколаца учествовало је у пројекту “У њиховим патикама” и послало поруку о храбрости људи који су били приморани да напусте своје домове.

Поруке о толеранцији исписане на картицама и паноима красиле су градски трг и изазвале пажњу радозналих грађана.

„Људи који су приморани да напусте своје домове треба да буду третирани са поштовањем и достојанством, а наша помоћ и подршка је њима неопходна, јер смо сви исти, то су наше комшије“, каже учесница пројекта Бљендина Хисени.

Пројекат је реализован уз подршку Агенције Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) а према речима Рамиза Ћеримија из Прешева, помоћника за заштиту избеглица у локалној заједници, овакви догађаји подижу свест код грађана о пружању помоћи људима који због различитих разлога нису више безбедни у својим земљама.

„ Држава Србија је добар пример пружања помоћи избеглицама. Један број избеглица из Украјине смештен је у Врању, а УНХЦР ће увек подржавати и грађанске иницијативе и државне институције како би се изашло у сусрет избеглицама и њиховим потребама“,  рекао је Ћерими.

Поред бујановачких школа, пројекат “У њиховим патикама” реализује се у још 13 школа из Србије уз подршку ресорног министарства.

Стефани Краусе, в.д. шефа председништва Високог комесаријата УН за избеглице у Србији, рекла је за РТС да је 100 милиона људи присилно расељено и да је то највећи икада забележен број.

Светски дан избеглица је међународни дан који су Уједињене нације одредиле у част избеглицама широм света, а први пут је глобално одржан 20. јуна 2001. године, у част 50. годишњице Конвенције о статусу избеглица из 1951. године.

Извор: Бујановачке, Координационо тело