Архива вести
                   

ОКРУГЛИ СТО О КУЛТУРНИМ ПОТРЕБАМА МЛАДИХ У ПРЕШЕВУ

20. јули 2017.

Прешево - У оквиру пројекта „Културне потребе младих у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи - Како до дијалога”, који  финансирају Европска унија, Влада Швајцарске и Влада Републике Србије преко програма Европски Прогрес, Центар за демократију и развој југа Србије је у малој сали општине Прешево организовао округли сто на коме се говорило о  културним поребама младих и начинима за њихово решавање. Међутим, иако пројекат носи назив „културне потребе”, главна тема округлог стола у Прешеву је била немогућност запошљавања, коју млади виде као главни предуслов за задовољење својих културних потреба.

На округлом столу су учествовали Решат Незири, заменик председника општине Прешево, Валон Арифи, директор Уједињених волонтера из Прешева, активисти из Канцеларије за младе у Прешеву и млади из политичких странака које делују у Прешеву

Заменик председника општине Прешево Решат Незири је говорио о незадовољеним потребама омладине, њиховом неадекватном образовању, као и о немогућности запошљавања, односно о могућности партијског запошљавања.

Он сматра да би адекватно образовање помогло младима да брже дођу до посла, али да млади не могу да га стекну због недостатка уџбеника на албанском језику.  Указао је и на проблем са нострификацијом диплома стечених на Косову и Метохији, али и са наставом на српском језику за албанску децу, коју изводи нестручан кадар.

 „Задовољење културних потреба је тешко због недостатка новца. Подршка од локалне самоуправе је симболична јер је Канцеларија за младе у Прешеву добила само милион динара”, рекао је Незири.

Он је рекао и да Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, чији су представници учествовали на округлом столу, није испунило своју обавезу  побољшања живота и стандарда становништва.

Директор Уједињених волонтера из Прешева Валон Арифи  рекао је да је „Албанској омладини  ускраћено адекватно образовање”. Додао је да велику одговорност за нерешавање проблема младих у Прешеву сноси локална власт, али и Координационо тело за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу.

Представник Координационог тела за југ Србије из канцеларије у Прешеву, Сељами Бекташи, је истакао да Координационо тело већ осму годину заредом стипендира студенте чији родитељи нису у стању да финансирају њихово школовање.

„На основу спроведеног конкурса, додељено је 415 стипендија у износу од 6.000,00 динара месечно. Служба Координационог тела је у 2016. години одвојила 18.774.000,00 динара за стипендије средњошколцима и доделила бесплатан школски прибор и ђачке торбе ђацима првацима из Прешева, Бујановца и Медвеђе. У 2016. години одвојено је  14.363.968,41 динара за програм стипендирања на факултетима Универзитета у Новом Саду студентима који су ранијих година уписали студије и прелазили на више године. Тренутно 25 стипендиста прима стипендију Службе Координационог тела”, рекал је Бекташи.

Он је рекао и да „када је реч о образовању, у 2016. години, Служба Координационог тела је за потребе наставе на одељењу Економског факултета из Суботице у Бујановцу, у сарадњи са штампаријом Управе за заједничке послове, омогућила бесплатно штампање 13 уџбеника у тиражу од 50 примерака” .

„Први пут Координационо тело је организовало томесечни курс српског језика за младе из ове општине којима је српски нематерњи језик. Служба Координационог тела је прво организовала обуке за наставнике из изабраних основних школа из ове три општине, а затим је , у сарадњи са програмом Европски Прогрес, обезбедила финансијска средства за уџбенике, приручнике и додатна наставна средства са циљем побољшања наставе у 16 основних школа у ове три општине”, рекао је Бекташи и додао да су подржавани и пројекти Удружења грађана и да ће Служба Координационог тела  „у наредном периоду  наставити активности у вези са побољшањем квалитета образовања у мултиетничким општинама на југу Србије”.

Млади из политичких странака које су активне у Прешеву су као највећи проблем истакли запошљавање.

Дијалог о културним и егзистенцијалним потребама омладине је отворен, па се поставило питање омладинске активације, односно начина на који би се млади покренули да учествују не само у културном животу Прешева, већ и у свим другим областима.

Закључено је да би Влада Републике Србије и локална самоуправа требало да преузму одговорност за то.

Извор: Југпрес и Координационо тело

 

homescontents