Архива вести
                   

ОД ОВЕ ГОДИНЕ ПРОШИРЕНЕ КАТЕГОРИЈЕ ОСНОВАЦА ЗА БЕСПЛАТНЕ УЏБЕНИКЕ

11. април 2024.

Министарство просвете Владе Републике Србије саопштило је  да за ученике основних школа и ове године обезбеђује бесплатне уџбенике и друга наставна средства из уџбеничких комплета, које су школе изабрале за школску 2024/2025. годину. Од ове године Министарство је проширило категорије ученика основних школа који остварују право на бесплатне уџбенике, тако да их могу добити и ученици који болују од ретких болести, који остварују право на туђу негу и помоћ, као и ученици из породица у којима је носилац родитељске бриге само један родитељ, односно уколико је други родитељ преминуо или је непознат.

Као и претходних година, право на бесплатне уџбенике за школску 2024/2025. годину остварују и:

Ученици из социјално/материјално угрожених породица (примаоци новчане социјалне помоћи);

Ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану (ИОП 1 и ИОП 2)

Ученици са изузетним способностима који основношколско образовање и васпитање стичу по индивидуалном образовном плану са проширеним и обогаћеним садржајима, односно по ИОП 3.

Ученици са сметњама у развоју и инвалидитетом, који се образују по индивидуалном образовном плану, а потребни су им прилагођени уџбеници, као и ученици који образовно-васпитни рад не оствaрују по индивидуалном образовном плану, а којима је потребно прилагођавање (увећан фонт, Брајево писмо, електронски формат);

Ученици из породица у којима је троје и више деце у систему образовања и васпитања, с тим да наведено право остварује дете/деца која су ученици основне школе. Уколико основну школу похађа више деце из породица које остварују право за добијање уџбеника на основу овог критеријума, уџбенике добија дете/деца која су прва почела да стичу основно образовање и васпитање, без обзира на редослед рађања;

Ученици првог и другог разреда основне школе који су глуви, а којима су потребни прилагођени уџбеници у електронском формату, са видео-садржајима на српском знаковном језику.

Пријава се врши у школи до 20. априла ове године, а школе преко одељењских старешина и учитеља благовремено обавештавају родитеље, односно друге законске заступнике ученика o процедури, неопходној документацији и роковима.

Програм бесплатних уџбеника Министарство просвете спроводи од 2011. године у циљу додатне подршке ученицима из осетљивих категорија, али и подршке надареним ученицима.

За овај програм Министарство је обезбедило 792 милиона динара, а право на бесплатне уџбенике прошле године остварила су 87.644 ученика.

Извор: rtv-vranje.rs