Архива вести
                   

ОД ЈУГА КА СЕВЕРУ

8. новембар 2010.

Омладински центар „Ти и Ја смо Ми“ из Бујановца је у среду 27. октобра 2010. године премијерно је извео позоришну представу „Ми смо цео свет“ у Народном позоришту у Кикинди. Представу је подржао Покрајиснки секретаријат за културу Аутономне Покрајине Војводина у сарадњи са Координационим телом Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.

Концепт овог музичко-драмског спектакла заснован је на одломцима Шекспирове драме „Ромео и Јулија“,  додатно обогаћен и оплемењен искуствима кикиндских тинејџера, различитих националности, који глуме у њој служећи се матерњим језицима У представи чији су главни протагонисти кикиндски средњошколци говори се о идејама и ставовима младе генерације.

„Моји утисци о представи су снажни. Скоро пуна два месеца смо се трудили и вредно радили да бисмо достигли врхунац. Од самог почетка припрема за представу па до краја одржавали смо једну снажну екипу захваљујући нашој упорности. Пре почетка представе било је треме али после првих реплика просто смо запловили једним курсом и енергично смо га одржавали, тако да је она једноставно нестала. И наравно када саберем утиске надам се да је ово само почетак једне фасцинантне и снажне приче“, изјавио је Андреј Тот, један од глумаца у представи.

„Колико смо нових ствари научили за време процеса стварања представе, само ми знамо, а публика је видела оно најбоље од нас и осетила се позваном да уђе у наш магични круг игре. Колико год да ми је у неким тренуцима било тешко, осећај задовољства након сваке пробе незабораван је и непроцењив. Најдраже ми је то што смо направили једну огромну породицу младих људи који деле исте критеријуме, проблеме, срећу и тугу и љубав према уметности“, додао је Срђан Милосав учесник у представи.

Омладински центар Ти и Ја смо Ми паралелно са представом у Кикинди исту спрема са средњошколцима из Прешева и Бујановца. Редитељ обе представе је Александар Лазић.

„До сада смо гостовали у седам градова. Ми се играмо позоришта и бавимо се истинитим причама младих. На сцени „Раша Плаовић“ у Београду албански и српски средњошколци ће 14. децембра одиграти представу на осам језика. Кроз рад на овом пројекту учесници су имали прилику да науче основе драмских вештина као и сам процес рада на позоришној представи. Ови млади људи, користећи новостечена знања, говоре о себи, својим животима, првој љубави, првим пољупцима, фејсбуку, школи, породици, неоствареним жељама, пријатељству и тежњи за новим светом“, каже Лазић.

„Ја сам задовољан и срећан“,  рекао је Боћо Остојић. „Рад на овом пројекту отворио ми је нове видике и спознаје, и схватио сам колико је важан добар однос са људима. Колико само један мали знак пажње доноси велике промене и задовољство, али пре свега научио сам да је живот једна масовна појава“.

Представу „Ми смо цео свет“ до краја године имаћe прилику  да виде грађани Београда и Бујановца.