Архива вести
                   

ОД ДВА ДО ПЕТ ХЕКТАРА РАЗНОВРСНОГ ПОВРЋА ДОВОЉНО ЗА ПРИСТОЈАН ЖИВОТ ЧЕТВОРОЧЛАНЕ ПОРОДИЦЕ

28. август 2019.

Да би једна четворочлана породица могла да живи пристојно и да школује своју децу, неопходно је да обезбеди минимум два, а чешће три до пет хектара разноврсног поврћа.

Када је реч о мањим површинама, најбоље је да се гаји 10 до 20 различитих врста поврћа, како би била покривена цела сезона, односно како би повртари током сезоне имали разноврсност и одговарајућу количину за испоруку.

„Познато је већ да је повртарска производња изузетно интензивна и да ангажује радну снагу читаве године. Ово је један озбиљан, дугорочан, комерцијалан породични посао. У екстензивној повртарској производњи на отвореном пољу, на пример, без система за наводњавање, требало би да рачунате на два радника по хектару током целе године. У интензивној производњи, са додатним наводњавањем, требало би да током године планирате чак четири радно способне особе по хектару,” каже професор др Жарко Илин са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Додао је да производња у затвореном простору подразумева још већа улагања по јединици површине.

„ На 800 м2 до 1.000 м2 требало би да рачунате да током целе године једна особа ради по осам сати дневно. Једноставнији облици заштићеног простора, попут пластеника тунелског типа, висине од 3,60 м до 4,20м, ширине осам метара и дужине пет до седам, отприлике могу из сопствене производње вратити све уложено за две до три године у екстензивној производњи, а у интензивној за две.

Извор: Е-капија и Координационо тело