Архива вести
                   

ОД БУЈАНОВАЧКОГ ЈЕЗЕРА ДО АТИНЕ

13. новембар 2015.

Бујановац, Атина – Нинослав Костић је најпознатији и најуспешнији бујановачки спортиста са међународном каријером. Ако се има у виду да се трчањем професионално бави тек неколико година и да је загазио у пету деценију живота, његови резултати постају још значајнији.  Поред тога, Костић је једини Бујановчанин који се икада бавио маратоном.

Популарни  Нико је у недељу истрчао 33-ћи „Аутентик атински маратон”. На циљ трке у грчкој престоници, колевци овог спорта, после 42 километара и 195 истрчаних метара, стигао је за 4 сата и 26 минута.

Овај момак из Бујановца се за маратон припрема сам, а сам сноси и трошкове такмичења, мада му понекад помогне локална самоуправа, чији је радник.

Нинослав је атински мратон истрчао у друштву двадесетак хиљада такмичара из целог света, осим оних из Африке, који ове године нису учествовали због мигрантске кризе.

„Атински маратон је велико искуство за мене. Отишао сам у петак, тако да сам имао времена да разгледам Атину и да се на миру припремим за трку. За атински маратон сам се пријавио у јулу и успео сам да завршим трку“, рекао је Костић.

Нинослав се читавог живота бави спортом. Тренирао је фудбал, одбојку и кошарку, а активно се бави и бициклизмом:

„Од кад знам за себе бавим се неким спортом, он је део мене“, каже Нико.

Професионално трчање открио је случајно, на наговор друга Далибора:

„Сваког дана сам трчао до Бујановачкоезера и околине. Онда сам једног дана 2012. године отрчао до Врања, па до Прохора Пчињског. Потом ми је Далибор предложио да се пријавим за Београдски маратон. Било је то 2013. године, када сам истрчао само полумаратон, а следећа трка је износила 42 километара и 195 метара“,  каже Нинослав.

Уследиле су трке у Скопљу, Софији, Новом Саду, па поново Београд, Солун, Подгорица… све до Атине. Следеће искушење које чека бујановачког маратонца је трка у граду у коме је и започео своју каријеру – Београдски маратон, који се организује нарадног пролећа.

Извор: Бујановачке и Координационо тело