Архива вести
                   

Образовање младих Рома најважнији задатак

15. август 2008.

У Градској скупштини Лесковца ускоро почиње да ради Савет за националне мањине

Образовање младих Рома најважнији задатак

Лесковац - Поводом формирања Савета за националне мањине у локалном парламенту града на Ветерници, разговарано је, између осталог, о актуелном стању ромске популације. Чуло се, на пример, да у лесковачком красју живи око 12.000 Рома, али да је међу 75 одборника само један из редова те националности. На конкурсу Министарства здравља, ниједна од пет Ромкиња, које су се пријавиле за медицинске сестре, није примљена!
Један од најтежих проблема су нерешене комуналије, па се зато често догађа да деца оболе од заразне жутице, која је позната у народу као ,,болест прљавх руку’’.

Равноправност на суду
Две слике у једној слици - тако би могло, макар приближно, да се опише актуелно стање у ромским насељима од Лесковца до Лебана, Власотинца, Бојника и Медвеђе. На једној страни је приметно вишедеценијско сиромаштво, другде се уочава стање раскоши. То не крију ни сами ромски активисти. Ипак, ако целина говори све, а може тако и бити, прилике међу Ромима југа Србије су и даље врло неповољне. Многа насеља су запуштена, без канализације, често и без воде, а немали број породица живи у уџерицама склоним паду.
Сликовит пример је Месна заједница ,,Марко Црни’’ у којој живи око 11.000 становника, међу којима је више од 2.500 ромске националности, која се суочава са ,,урбанистичким хаосом’’, који прети да доведе до последица неслућених размера - истиче председник Савета МЗ ,,Марко Црни’’ Слободан Станојковић, који је пре неколико година добио октобарску награду града за допринос у решавању комуналних проблема.
Због огромних депонија смећа, посебно у Ђермановићевој улици, једно време је обезбеђивао чувар и била под видео надзором! Такву, крајње неповољну слику објашњавају и лошом комункацијом са представницима локалне самоуправе.
Други сликовит пример су подаци Центра за социјални рад, где је минуле године 1.041 лице примило једнократну помоћ у износу од 3.785.000 динара, а ове године ће та сума бити повећана за 30 одсто.
- Међу корисницима социјалне помоћи најчешћи су Роми од којих је 90 одсто социјално угрожених и у чијим породицима има и оболелих чланова - каже Снежана Милојковић, директорка Центра за социјални рад у Лесковцу.
Другачија, много лепша слика је када су свадбе, јер су веома богате и има више стотина званица. Неизоставна је традиционална блех музика, а свадбени обичаји трају по неколико дана. Све се то одвија уз мноштво фото и ТВ сниматеља, који касније праве пребогате албуме и филмове за вечито сећање у данима када прођу године младости и дерта.