Архива вести
                   

ОБЈАВЉЕН НОВИ КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ЗА КУПОВИНУ СЕОСКИХ КУЋА СА ОКУЋНИЦОМ У 2024. ГОДИНИ

25. jануар 2024.

Министарство за бригу о селу је и ове године расписало Конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом и за ту намену Влада Републике Србије одредила је укупно 500.000.000,00 динара. 

Циљ програма је смањење миграторних кретања становништва која доводе до депопулације у руралним подручјима,  мотивисање сеоског становништва да остане на селу и подстицање младих да се врате на село, решавањем стамбеног питања. Подносиоци пријава конкуришу заједно са јединицом локалне самоуправе. Јединица локалне самоуправе потврћује тачност података и испуњеност услова. 

Заинтересовани потенцијални корисници овог програма треба да конкуришу заједно са локалном самоуправом и то у што краћем року, јер ће се бесповратна средства одобравати по редоследу поднетих пријава.
Укупна вредност сеоске куће са окућницом, по уредби, не може бити већа од 1.200.000,00 динара, а њену тржишну вредност утврђује јединица локалне самоуправе у сарадњи са надлежним пореским органом и надлежним органом за геодетске послове.

Субјекти који могу да конкуришу су појединци, самохрани родитељи, брачни парови и ванбрачни партнери који испуњавају и друге услове предвиђене јавним конкурсом. Морају бити пунолетни држављани Републике Србије, да немају више од 45 година, да нису власници непокретности на територији Србије, да нису у поступку одобравања средстава за куповину непокретности. Ове и све друге информације могу преузети на линку https://mbs.gov.rs/konkursi.php

Сеоска кућа са окућницом треба да испуњава основне услове за живот и становање, да поседује струју, воду, канализацију, као и инфраструктуру предвиђену конкурсом. Рок за подношење захтева је 1. новембар 2024. године, али како је већ поменуто, средства ће се додељивати по редоследу поднетих пријава, до утрошка буџетских средстава. 

Извор: tvinfopuls.rs