Архива вести
                   

ОБИЛАЗАК ПРИХВАТНОГ ЦЕНТРА ЗА ПОРОДИЦЕ И ДЕЦУ МИГРАНТЕ У БУЈАНОВЦУ

11. децембар 2023.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић и в.д. директора Службе Кординационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Ненад Митровић, обишли су заједно прихватни центар за мигранте у Бујановцу и том приликом разговарали са запосленима о самом раду и потребама центра.

"У 2023. години дошло је до смањења броја миграната, а укупно је до сада прошло око 104.000, што је смањење у односу на 2022. годину. У прихватним центрима којима руководи Комесаријат за избеглице и миграције, тренутно борави 4.600 миграната што је у односу на укупан оперативни капацитет којим Комесаријат располаже, попуњеност испод 75 одсто што значи да прихватни центри нису пребукирани као и да има довољно места за предстојећи зимски период. На време смо предузели све активности како бисмо били спремни за зимски период и уопште за зимски прихват лица те смо добром организацијом тренутно испод капацитета којима Србија располаже", рекла је комесарка Станисављевић.

Током 2023. године у центру у Бујановцу је боравило 4843 лица, и овај центар је немењен за смештај породица, жена и деце.

Тренутно у Центру борави 298 лица.

„Прихватни центар у Бујановцу није само место сигурности за мигранте, већ и епицентар заједничког учења, дељења култура и место јачања међусобних веза међу људима. Овде се свакодневно пише прича о суживоту, толеранцији и заједничком напретку. С поносом градимо мостове пријатељства и солидарности који чине наш град још снажнијим" рекао је Митровић.

Комесаријат за избеглице и миграције настојаће и у наредном пероду да пружа смештај и заштиту осетљивим групама, нарочито деци.

Извор: Служба Координационог тела, Комесаријат за избеглице и миграције