Архива вести
                   

НОВИ ПРОЈЕКТИ ЗА ЈУГ СРБИЈЕ

29. октобар 2014.

Алексинац -  На јучерашњем састанку управног одбора Европског ПРОГРЕС-а  усвојени су критеријуми за пружање подршке  кластерима  за увођење иновација у укупном износу до 200.000 евра.    Одбор је одобрио и критеријуме за доделу подршке локалним самоуправама за израду техничке документације за социјалне и економске инфраструктурне пројекте. За ту намену је издвојена оквирна сума од 1,78 милиона евра.

Одбор је такође одобрио  предлог пројекта за институционално јачање локалних механизама за родну равноправност и подршку општинама за побољшање политика родне равноправности, који ће на терену спроводити канцеларија Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена.

На састанку је представљен и напредак који је Програм остварио од маја ове године, када је почела релизација Европског ПРОГРЕС-а.  У прва четири месеца потврђена је релевантност Програма у односу на националне реформе и потребе подржаних општина, успостављена је структура за управљање Програмом и припремљен иницијалан низ активности.

„Европски ПРОГРЕС је нова прилика за све нас: да створимо повољније услове за инвестиције и развој пословања, да оснажимо базу за развој инфраструктуре и да вам помогнемо да усвојите неке од најбољих глобалних пракси у вођењу пројеката“ ,  рекао је представник Сектора 3 Делегације Европске уније,  Рихард Маша.
 

Састанку су присуствовали представници министарстава Републике Србије, општина које учествују у реализацији Европског ПРОГРЕС-а, представници развојних агенција и пројеката, цивилног друштва и донатори, односно представници Европске уније и Владе Швајцарске.

„Предност Европског ПРОГРЕС-а је регионални приступ у реализацији који омогућава размену искустава и пракси доброг управљања међу општинама. Овај приступ ће омогућити општинама да на свим плановима постигну више заједно него што би то учиниле појединачно“, рекла је директорка Швајцарске канцеларије за развој и сарадњу у Србији,  Изабел Перић.

Европска унија и Влада Швајцарске подржаће а ктивности Европског ПРОГРЕС-а, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије,  са укупно 24,46 милиона евра. Одобрени пројекти имаће за циљ да ојачају локалну администрацију, створе повољну средину за развој инфраструктуре и привреде, као и да побољшају спровођења социјалне инклузије и политике запошљавања.

Општине обухваћене програмом су: Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Извор: Југпрес и Координационо тело