Архива вести
                   

НИКОЛА СЕЛАКОВИЋ И НЕНАД МИТРОВИЋ УРУЧИЛИ БОРАЧКЕ СПОМЕНИЦЕ

23. октобар 2023.

Борци, ратни војни инвалиди и породице палих бораца из општина Бујановац, Прешево и Трговиште добили су у недељу Борачке споменице. Споменице су им уручили министар рада Никола Селаковић И Ненад Митровић, в.д. директора Службе Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа на свечаности у манастиру Прохор Пчињски код Бујановца.

Никола Селаковић је истакао да му је велика част што са владиком врањским Пахомијем у манастиру Светог Прохора Пчињског присуствује уручењу борачких споменица за 53 борца.

-То су наши вредни синови који су се на позив отаџбине у периоду од 1990. до 1999. године одазвали, обукли униформу и стали у одбрану Србије и српског народа – рекао је министар.

Он је истакао да се овим чином наставља акција уручења борачких споменица, пошто је, „право на борачку споменицу једно од права које наши регистровани борци, породице палих бораца и ратни војни инвалиди имају на основу закона који је почео да се примењује од 2021. године“.

Како је рекао, данашњи догађај је још једна прилика за промоцију новог својства борачке легитимације, као картице, која у читавом низу компанија пружа погодности при куповини робе.

- У овом светом месту су почињале и завршавале се многе ослободилачке акције српских добровољаца четника и комита који су одлазили у јужне крајеве да браћи помогну у борби против окупатора – истакао је министар.

Он је позвао грађане који су били борци у бериоду од 1990. до 1999. године а ниси у складу са законом утврдили борачки статус, да у својим локалним самоуправама, уз неопходну документацију започну утврђивање статуса и тиме стекну борачку легитимацију, како би стекли право на велики број погодности и добијање борачке споменице.

Видео прилог РТВ Врање:

Извор: bujanovacke.co.rs, РТВ Врање