Архива вести
                   

НЕРАЗВИЈЕНОСТ ЈЕДИНИ НЕПРИЈАТЕЉ

28. jануар 2015.

Бујановац-Прешево - Највећи проблем у Бујановцу је отварање нових радних места, изјавио је заменик председника општине Стојанча Арсић, указујући да у локалној власти „имају проблем да у свест људи усаде да посла више неће бити у општинској администрацији и јавном сектору".

„Сада је једино реално што постоји отварање нових радних места у производњи", напоменуо је Арсић и објаснио да „производња пуни буџет, док га администрација само троши".

Осврћући се на тврдње појединих албанских лидера да млади беже из Бујановца због државе, Арсић је констатовао да млади беже и са Косоваи Метохије и констатовао да одлазе и Срби, али не у иностранство, већ пут Београда.

„И није битно да ли се ради о Албанцима, Србима, Ромима, свима је заједничко да желе да дођу до радног места и то је главни циљ и наш приоритет за сада", нагласио је Арсић.

Он истиче да Бујановац има природне ресурсе, попут термалних вода и Бујановачке бање, али да му је потребна помоћ државе у економском развоју, пре свега у довођењу инвеститора. Упитан да ли сарадња југа Србије са Косовом и Метохијом и Македонијом може да помогне економском развоју, Арсић је одговорио да је општина Бујановац покушала да успостави привредну сарадњу са Привредном комором Косова и Метохије.

„Сигурно да је будућност југа Србије, дела Македоније и Косова и Метохије у заједничким наступима према страним партнерима и према страном тржишту", истиче Арсић.

 Председник општине Бујановац Нагип Арифи сматра да је економска неразвијеност „једини непријатељ, не само Албанцима, него и Србима, па и Србији, Косову и Метохији, Македонији и Албанији".

 Сви они су у много горем положају у односу на западне државе, констатовао је Арифи и нагласио да људи гледају бољи живот, па зато „одлазе и Срби и Албанци".

 „Ја не тврдим, као што то неки кажу, да Влада Србије ништа није радила. Од 2001. године овде је доста уложено", истакао је Арифи, који сматра да је, ипак, мало учињено у области економског развоја.

„Издвајају се средства из Координационог тела за подршку малим и средњим предузећима за отварање нових радних места, али су та средства недовољна“, оценио је Арифи и нагласио да су стране инвестиције највећа шанса.

„Нажалост, ми немамо ниједног министра одавде који би лобирао за ове крајеве, као што то други имају", рекао је Арифи, указујући да „то није добро, ни за Албанце ни за Србе", па би Влада у то морала да буде више укључена.

Он сматра да шири регион има предиспозиције за привредни развој, али да неће бити неке перспективе за то док се не реше односи Београда и Приштине.

„Граница између Србије и Косова и Метохије треба да се отвори за привреду и да људи почну да пласирају своје производе и са једне и са друге стране", нагласио је Арифи.

 За председника општине Прешево Рагмија Мустафу додатни проблем је незапосленост, која је годинама већа од 70 одсто. Он сматра да су све владе у Београду до сада биле незаинтересоване за економски развој овог подручја.

 Мустафа подсећа на план за изградњу индустријске зоне на површини од 16 хектара, за који још није стигао ни један динар из државе, „иако су нам неки ранији министри обећавали озбиљну подршку".

 Председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу Зоран Станковић истиче да „све снаге треба да се уједине" и одреде приоритете и пословне могућности овог дела Србије.

„Да се дефинишу јасни циљеви из којих ће проистећи конкретна реализација. Ако тога нема, све ће бити само прича без конкретних резултата и помоћи, не само државе, већ и политичких структура“, указао је Станковић.

 Председник Регионалне привредне коморе Лесковца, која обухвата Јабланички и Пчињски округ, Горан Јовић, констатује да су ове три општине у веома тешкој ситуацији и као једину светлу тачку издваја изградњу Коридора 10.

 „Имамо боље запошљавање локалног становништва на изградњи Коридора 10, што не може да предстваља неки већи помак, али је ипак некаква шанса“, сматра Јовић.

 Он не види неку већу могућност за помоћ југу Србије, „сем кроз фондове и мање каматне стопе усмерене према овим деловима Србије".

 Реагионална привредна комора Лесковца је отворила канцеларију у Бујановцу управо ради помоћи привреницима да успоставе контакте и сарадњу са другим привредницима у Србији и региону.

Извор: Југпрес и Координационо тело