Архива вести
                   

“НЕБЕСКЕ ХЕРОИНЕ СВЕТА” У МЕДВЕЂИ И ЛЕСКОВЦУ

15. септембар 2021.

Медвеђа – Београд - Радмила Тонковић је промовисала своју монографију „Небеске хероине света“, књигу коју је посветила женама које су имале велику улогу у ваздухопловству широм света. Промоција је најпре одржана у Медвеђи, у организацији Културног центра Медвеђа и Општинске библиотеке „Петар Петровић-Његош“, а дан касније и у Лесковцу.

У монографији је обрађено 2000 биографија и има 1700 раритетних фотографија.

Ауторка Радмила Тонковић сматра да су жене у свету маргинализоване, да су на другом или неком нижем месту, да имају мање плате од мушкараца.

„Ја сам желела да те наше даме извучем из кухиња, из спаваћих соба, да покажем да су те жене кадре да возе авионе, да праве аеродроме, да конструишу летелице. За то ми је требало десет година, јер сам хтела аутентично да разговарам управо са тим женама или њиховим потомцима уколико оне нису живе. То је изискивало велики напор, путовала сам чак и теретним бродом, где су ме једва пустили и где су ми рекли да је жена на броду баксуз, да немам удобност, да ћу спавати на палуби у врећи за спавање“,испричала је ауторка.

Посебну важност за Лесковчане је што се у овој својеврсној енциклопедији нашло места и за једну Лесковчанку – Светлана Митровић Миленковић, која је била студент прве генерације жена у Школи резервних официра авијације – пилота, дугогодишњи наставник летења и управник Аеро-клуба „Саша Митровић“, који је добио име по трагично настрадалом Светланином брату.

Извор: Југпрес, Координационо тело

 

homescontents