Архива вести
                   

НАЦИОНАЛНИ САВЕТ РОМА: НЕМА КОРОНАВИРУСА У РОМСКИМ НАСЕЉИМА

30. април 2020.

Стање у ромским насељима током епидемије коронавируса је задовољавајуће и нема зарежених коронавирусом одговорили су Удружењу новинара Србије за рубрику “Грађани траже да новинари питају” из Националног савета ромске националне мањине.

Далибор Накић, председник Националног савета Рома рекао је да је било појединачних случајева позитивних на ковид-19, али не и у ромским насељима, где, како каже, на срећу није дошло до ширења вируса.

Накић, међутим, каже да организованог тестирања у ромским насељима није било. Према сазнањима Националног савета, било је појединачних случајева сумње на симптоме ковид-19, али су тестови показали негативан резултат.

“Вишедневно трајање полицијског часа током викенда и празника представљало је проблем Ромима који се баве сакупљањем секундарних сировина”, рекао је Дејан Влајковић, генерални секретар Националног савета Рома и додао да већина њих добија социјалну помоћ и оброке у Народним кухињама.

Влајковић је истакао да су током ванредног стања имали добру сарадњу са свим локалним самоуправама.

У неким насељима било је проблема са пијаћом водом, па су у сарадњи са локалним самоуправама постављене цистерне.

“У сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Заштитником грађана покренули смо иницијативу да се посредством Црвеног крста обезбеди 50.500 пакета помоћи ромским породицама широм Србије. Почело је евидентирање особа за помоћ, а пакети би требало да буду подељени у наредном периоду”, каже Накић, додајући да су се чланови Националног савета Рома придружили локланим штабовима за ванредну ситуацију и од почетка ванредног стања део су волонтерских тимова широм Србије.

Извор: УНС, Југпресс и Коодинационо тело