Архива вести
                   

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ ОДОБРИЛО УВОЗ ПЕТ УЏБЕНИКА НА АЛБАНСКОМ ЈЕЗИКУ

30. мај 2018.

Прешево, Бујановац, Медвеђа-Основци који наставу похађају на албанском језику у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи од наредне године имаће пет нових уџбеника чију је употребу одобрило Министарство просвете, изјавио је председник Националног савета Албанаца, Шукри Имери.

Имери је рекао да је одобрена употреба дигиталног буквара, уџбеника за ликовну културу за први, други и трећи разред, као и уџбеника за предмет свет око нас за трећи разред, који ће бити увезени из Албаније.

„Уџбенике из ликовног и за свет око нас до сада нисмо имали, док је буквар на албанском језику постојао али је сада одобрена употреба још једног, савременијег, дигиталног буквара тако да ће од наредне године ученици моћи да бирају између та два уџбеника“, објаснио је Имери.

Председник Националног савета Албанаца навео је да су сви уџбеници из албанске Издавачке куће „Албас“, која има седиште и у Прешеву, тако да постоји могућност да се уџбеници чија је употреба одобрена и штампају у Прешеву уместо да пролазе компликоване процедуте увоза из Албаније.

Имери је истакао и да за сваки разред основне школе недостаје још по четири до пет уџбеника на албанском језику.

Извор: Бета и Координационо тело