Архива вести
                   

МИНИСТАР ОДБРАНЕ И АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР ПОСЕТИЛИ ИЗБЕГЛИЦЕ У ПРЕШЕВУ

21. август 2015.

Министар одбране, Братислав Гашић и амерички амбасадор у Србији, Мајкл Кирби обишли су Прихватни центар у Прешеву у који дневно у просеку пристигне 1200 избеглица. Када је у питању избегличка криза Кирби је рекао да би требало размишљати дугорочније, будући да долазе хладнији дани и зима.

 „Тимски рад с обзиром на то да постоји између државних органа у Србији, требало би да постоји и од стране међународне заједнице“, оценио је амбасадор и навео да су му изнеглице у разговору рекле да се осећају пријатно и добродошло у Србији. Он је поручио да ће САД покушати да помогну УНХЦР , а самим тим и избеглицама у Србији.

Мигранти кажу да једино овде, за разлику од свих земаља кроз које су прошли имају максимално коректан и хуман однос и све потребне услове, рекао је министар Гашић. Одговарајући на питање о отварању прихватног центра у Београду, Гашић је рекао да ће Влада Србије оно што је обећала и реализовати и да мора да се направи тај објекат, који би могао да прими од 1000 до 2000 људи. Гашић је истакао и да ће држава учинити све да ситуација у вези са избеглицама буде разрешена на најбољи могући начин, а да стање у Центру представља доказ да надлежни органи раде синхронизовано на прихвату и обезбеђивању свих услова за пристојан боравак у њему. Гашић је додао да у Прихватни центар у Прешеву некада дневно дође и до 2000 људи, а да је до тренутка његове посете било евидентирано 649 лица.

Извор: Данас и Координационо тело