Архива вести
                   

„МЕТА У МЕДВЕЂИ НИЈЕ ГОВОРИО О НЕЗАВИСНОСТИ КИМ

30. новембар 2017.

Нови Сад – Гостујући у емисији „Прави угао" на Радиотелевизији Војводине, Зоран Станковић, председник Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, казао је да је албански председник био веома достојанствен и професионалан, те да је окупљеном албанском живљу у Медвеђи поновио више пута како они живе у Републици Србији и како све своје проблеме треба да решавају у складу са законима земље у којој живе.

Председник Координационог тела је напоменуо да је током разговора у Сијаринској Бањи, на коме су учествовали одборници локалног парламента српске и албанске националности, вођен отворен разговор, те да нико није постављао увредљива питања, нити је на било који начин вређао Србију, јер би у супротном Координационо тело реаговало у складу са законима Србије.

На питање новинарке и водитељке те емисије Љубице Гојгић да ли је чудно зашто је албански председник боравио у приватној посети у Медвеђи, те зашто није примљен на званичном нивоу у Београду, Станковић је казао да су приватне посете пракса у последњих неколико година, те да је у такве посете долазио и бивши председник Албаније Бујар Нишани.

„И неки албански министри су долазили, те приватне посете се обављају у договору са нашом амбасадом у Тирани. Другим речима, Влада Србије одобрава те посете. Мене нико није информисао зашто се обављају те посете, али ја сам имао задатак да прихватим те људе који су казали приликом своје посете пред окупљеним људима да су они Албанци који су грађани Републике Србије и да све своје проблеме решавају са надлежним органима Србије,” казао је Станковић.

Он је истакао да је и актуелни премијер Албаније Еди Рама тако говорио током своје посете Прешеву, напоменувши да се Координационе тело нада да ће ускоро доћи до званичног сусрета председника Србије и Албаније, а који је најављен за следећу годину.

Говорећи о проблемима у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа, Станковић је означио економске као далеко веће у односу на политичке, истакавши да се Влада Србије и Координационо тело труде да на сваки начин убрзају привреду и омогуће што бољи стандард.

„Пре пет година је подељено прво 660 милиона, а две године након тога скоро 40 милиона динара бесповратних средстава за мала и средња предузећа. Ове године није донета одлука о таквом субвенционисању, али досадашњим издвајањима запослено је негде око 270 људи, док се за наредну годину поново планира подстицај у износу од 40 милиона динара, и ми очекујемо да ћемо у том периоду успети да обезбедимо та средства,” казао је Станковић.

Он је коментаришући самоубиство хрватског генерала Слободана Праљка, а који је осуђен на учешће у заједничком злочиначком подухвату ондашњег хрватског руководства на територији Босне и Херцеговине на 20 година робије, казао да му није јасно како је неко успео да унесе бочицу у судницу и како је потпуно неразумљиво да обезбеђење, за које поуздано зна да је веома педантно, није брже реаговало.

Станковић, који је много пута као експерт вештачио и учествовао у одбрани пред Хашким трибуналом, је истакао да Хашки трибунал није испунио своју сврху због које је првобитно оформљен.

„Лично имам много „али" када је у питању Хашки трибунал, али мислим да је дошло време да се све то на један миран и аргументован начин размотри с обзиром да жртве заслужују да они који су убијали невине и одговарају,“ закључио је Станковић.

Извор: РТВ, Танјуг и Координационо тело