Архива вести
                   

ЛЕСКОВАЦ И МЕДВЕЂА НА ПРВОМ СРПСКО-ХОЛАНДСКОМ ФОРУМУ О ВОДИ И ЕНЕРГИЈИ

25. април 2019.

Медвеђа – Представници града Лесковца и општине Медвеђа присуствовали су првом српско-холандском форуму „Вода и Енергија 2019“ у Београду, где је више од деведесет компанија  разговарало о могућностима сарадње са  холандским компанијама које су носиоци напредних технологија из области заштите животне средине, обновљивих извора енергије и прераде и третмана отпадних вода.

Форуму су присуствовали представници Лесковца, в.д. директора ЈКП „Водовод“, Бранислав Станковић и директор Јединице за имплементацију пројекта ЦППОВ и изградња канализационе мреже у Лесковцу, Маја Милошевић-Милојић, а Медвеђу су представљали председник општине, Небојша Арсић и начелница Службе за инспекције, Јадранка Ћирић.

Циљ форума јесте подршка Владе Краљевине Холандије преко надлежних минастарстава Републике Србије, између осталог Министарства заштите животне средине, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, ЈВП „Србијаводе“, фондова Европске банке за обнову и развој и Светске банке јединицама локалне самоуправе у реализацији пројеката из области заштите животне средине: пројекти третмана отпадних вода и третман чврстог отпада.

Холандске компаније интересовале су се за геотермалне воде у Сијаринској Бањи, а разговарали су и са фирмама за израду постројења за пречишћавање отпадних вода, као и са фирмом о метро парковима.

Амбасадор Холандије у Србији, Хенк ван дер Дол изразио је задовољство подоводом организације пословног форума и истакао да је Холандија један од највећих инвеститора у Србији и да је присутна у многим секторима, али да су сектори воде и енергије међу најзначајнијим за проширење сарадње.

 „Имамо шта да понудимо Србији с озбиром да смо земља која се суочава са одређеним бројем изазова. Мала смо земља, трећина наше површине је испод нивоа мора. Ми се боримо против вода и живимо са водом“, рекао је амбасадор. Он је додао да је последњи већи сусрет са холандским компанијама био пре шест година, те да очекује проширење сарадње и чешће контакте.

Извор: Југмедиа и Координацино тело

 

homescontents