Архива вести
                   

КОНКУРС ЗА НАБАВКУ ПЛАСТЕНИКА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНА ГАЗДИНСТВА СА ТЕРИТОРИЈЕ ОПШТИНЕ МЕДВЕЂА У 2024. ГОДИНИ

10. јун 2024.

Потписивањем уговора између општине Медвеђа и Фондације Ана и Владе Дивац основан je Локални фонд за развој пластеничке производње у Медвеђи, са циљем пружања подршке пољопривредним газдинствима са територије ове општине, која желе да отпочну или прошире свој посао везан за пластеничку производњу.

Након потписивања, отворен и конкурс којим је планирана подршка за најмање 15 пољопривредника, који имају регистровано пољопривредно газдинство на територији општине Медвеђа, са циљем да оснаже породице и да им се омогући економско јачање. Укупна расположива средства по овом конкурсу су 3 милиона динара, од којих је општина обезбедила 2 милиона.

На конкурс који је отворен до 6. јула 2024. године могу да се пријаве физичка лица, носиоци регистрованог породичног пољопривредног газдинства са територије општине Медвеђа, која желе да отпочну или прошире свој посао везан за пластеничку производњу, са директним учествовањем у припреми и реализацији пословања. Предност ће имати вишечлане породице које живе и раде на селу.

Одабрана газдинства ће добити пластенике димензија 5×10,5 метара, при чему ће имати обавезу да учествују сопственим средствима у висини до највише 5% укупне вредности донираног пластеника.

„Општина Медвеђа интезивно ради на побољшању услова у делатности пољопривреде тако да је у претходном периоду остварила значајан допринос кроз разне грантове, донације и опредељена средства из буџета општине Медвеђа за делатност из области пољопривреде. Исказујемо захвалност на прилици да сарађујемо са Фондацијом Ане и Владе Дивац на пројекту који оснажује породице које се баве или ће се бавити пластеничком производњом на територији наше општине“, рекао је Драган Кулић, председник општине Медвеђа.

Мали пољопривредни произвођачи, који су многобројни у Србији, под великим су утицајем климатских промена а тешко се прилагођавају. Прелазак производње са отвореног поља у заштићен простор је један од начина да се они прилагоде и осигурају стабилне приносе без обзира на временске услове.

„Драго нам је да је општина Медвеђа препознала потребу да се да шанса малим пољопривредницима и да им се омогући да унапреде своју производњу тако што ће преко Фонда добити пластеник, уједно се и надамо да ће и друге општине да подрже сличне иницијативе. Такође сам захвална организацији ЛДСЦ која подржава иницијативу“ рекла је Ана Кошел, директорка Фондације Ана и Владе Дивац.

Извор: општина Медвеђа

 

 

homescontents