Архива вести
                   

КОНКУРС ЗА МЛАДЕ У БУЈАНОВЦУ

31. јули 2012.

Незапослен/а си и имаш између 15 и 30 година? Живиш у Врању, Бујановцу и Прешеву? Желиш да будеш активан/а? Немаш радно искуство? Желиш да учиш и сазнаш све о могућностима за стажирање, праксу и предузетништво? Укључи се у пројекат „YouthBuild Србија – Образовани и активни млади“и буди један/на од 40 младих који ће кроз шестомесечну обуку стећи вештине неопходне за запошљавање и активизам у локалној заједници. Пошаљи попуњен апликациони формулар до 3. септембра 2012. године на lirije@gradjanske.org и постани део екипе „YouthBuild Србија – Образовани и активни млади“!

Пројекат „YouthBuild Србија – Образовани и активни млади“обухвата интензивну обуку за стицање вештина неопходних за запошљавање и активизам у локалној заједници, као и менторство за 40 младих у Бујановцу, Прешеву и Врању. Група од 40 учесника/ца  узраста од 15 до 30 година, из Бујановца, Прешева и Врања, ће провести шест месеци учествујући у две фазе пројекта. Прва четири месеца ће провести у интензивном учењу у Центру за обуку у Бујановцу, где ће се окупљати сваки дан ради разних образовних активности, радионица, саветовања и подршке. Током ове фазе, полазници ће проводити време и у друштвено корисним пројектима унутар заједнице, тако да ће у прва три месеца бити ангажовани на два начина:

1. У активностима унутар учионице, путем којих ће побољшати своје језичке способности и финансијску писменост, научити практичне вештине, вештине комуникације, проћи кроз обуку на тему лидерства и социјалних вештина,

2. У активностима на пројектима унутар заједнице, који потенцијал младих чине видљивим и пружају им практично радно искуство.

У другој фази која траје два месеца, “Грађанске иницијативе” ће помоћи полазницима приликом потраге за радним местима, стажирањем и праксом, те приликом предузетничких подухвата, успостављања контаката са институцијама и другим активностима које се односе на остваривање економске независности младих. Једном недељно ће се враћати у Центар за обуку због додатних консултација и услуга професионалног развоја.
 
Елементи социјалног и грађанског образовања ће бити укључени у обе фазе програма. Полазницима ће бити обезбеђене и стипендије. Уводна обука за заинтересоване учеснике/це пројекта је планирана у периду од 12. до14. септембра, након којег ће бити одабрани полазници овог шестомесечног програма.

„YouthBuild“ је модел који се спроводио и који је дао изванредне резултате у 15 земаља широм света. Са преко 30 година искуства, „YouthBuild“ је оспособио више од 94.000 младих људи за активизам и самостално грађење њихових заједница. Пројекат „YouthBuild Србија – Образовани и активни млади” спроводе “Грађанске иницијативе”, уз подршку „Caritas Luksemburg” i “YouthBuild International”.