Архива вести
                   

КАЛАНОВИЋ: ПОДРШКА ИЗГРАДЊИ ПОРОДИЛИШТА У ПРЕШЕВУ

25. фебруар 2013.

Министарка регионалног развоја и локалне самоуправе Верица Калановић изјавила је у петак да ће Министарство на чијем је челу финансијски помоћи изградњу породилишта у Прешеву, као и да ће интезивирати сарадњу на планирању индустријске зоне.

Како је саопштено из Министарства регионалног развоја и локалне самоуправе, Калановић се састала са председником општине Рагмијем Мустафом, а министарка је закључила да су проблеми који муче Прешево исти као и проблеми који муче друге општине у Србији. Међу тим проблемима су, како је навела, незапосленост, мале плате и велики број људи који одлази из општине и не враћају се, као и проблеми везани за локални, али и регионални економски развој. Она је најавила пуну подршку изградњи породилишта у Прешеву и рекла да ће Министарство регионалног развоја финансијски помоћи наставак радова.

„Сматрам да је богатство што се овде рађа велики број деце и мислим да породилиште треба правити за наредних 50 година по свим савременим стандардима", навела је Калановић.

Она је додала и да ће се интезивирати сарадња на планирању индустријске зоне, јер је локација на којој се налази изузетно атрактивна због близине Коридора 10 и железничке пруге.

„Хајде да радимо заједно на томе да ова индустријска зона на 14 хектара буде добро испланирана, добро инфраструктурно опремљена са правилним унутрашњим инфраструктурним уређењем и добрим вођењем. То је једини начин да имамо највише користи од ње", нагласила је Калановић.

Министарка, која је разговор са Мустафом оценила као динамичан, пријатељски и конструктиван, позвала је свог саговорника на састанак у Београд на коме ће заједно са стручним службама Министарства и општине утврдити даље активности на побољшању сарадње и реализацији пројеката.

Калановић је у Прешеву учествовала и на трибини "Дијалогом против стереотипа сви смо исти", која је прва у низу трибина посвећених јачању демократије у локалној заједници и унапређењу квалитета живота грађана у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа.

На споменутој трибини је, поред министарке Калановић, учествовао и  руководилац ЕУ Прогреса Грем Тиндал, који је изјавио да је Управни одбор тог програма, који финасирају ЕУ и Влада Швајцарске, донео одлуку да се  програм продужи до марта 2014. године и да је у његовом буџету  остало још око пет милиона евра .

Тиндал је додао да је ЕУ Прогрес својеврсна припрема за претприступне фондове ЕУ и да се, кроз њега, финансирало или финансира око 170 пројеката. Он је упозорио да је за економски развој важна и политичка стабилност.

Калановић, Мустафа и Тиндал су више од сат времена одговарали на питања и сугестије привредника из Прешева, који су говорили о конкретним проблемима у пословању.

Трибину je организовао Центар за демократију и развој југа Србије из Лесковца и Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) у оквиру пројекта "Иницијатива јавног заговарања грађанског друштва", којим руководи Институт за одрживе заједнице (ИСЦ).

Извор: Танјуг и Југпрес