Архива вести
                   

КАД МЛАДИ ИМАЈУ ИДЕЈЕ, А ОПШТИНЕ ДАЈУ ПАРЕ

21. август 2012.

Прешево, Ивањица, Блаце, Кикинда, Крупањ и Лозница су општине које највише брину о младима у Србији, судећи према овогодишњој додели награда „Младград 2012”. Главне награде припале су једној од најстаријих и једној од најмлађих општина у Србији – Ивањици, за укупан допринос унапређењу положаја младих у локалној заједници, и Прешеву, за додељени јавни простор.

Иако суочена са бројним свакодневним изазовима у мултинационалној средини, општина Прешево ипак успева да изађе у сусрет потребама младих на својој територији. Опремљен  простор Омладинског центра отворен је за све младе људе који имају идеју како да га искористе и да се у њему организују.

„Прешево је најмлађи град у Србији када се погледа структура становништва. Имамо Клуб за младе, опремљен рачунарима, организују се бројни курсеви, а отишли смо и корак даље и као што постоји квота за 30 одсто жена у парламенту, тако имамо и 30 одсто младих међу одборницима”, изјавио је Рагми Мустафа, председник ове општине.

У општини Ивањица сваки попис становништва показује све мање глава, а за последње три деценије, ова општина је изгубила готово 50 одсто младих. Према мишљењу Ивана Стаменића, координатора Канцеларије за младе овог краја, незапосленост и то што Ивањица није универзитетски град, па се ретко ко од младих враћа после завршених студија, основни су разлог ових података, Зато су млади, уз помоћ локалне самоуправе, кренули у низ акција, а управо је отворен и Омладински клуб.

„Општина слуша жеље младих, имамо неколико омладинских група, формирали смо Омладински парламент, једини те врсте у Србији, преко којег одмах добијамо информације о свим потребама младих, било да је у питању турнир у фудбалу у некој школи или семинар. Осим школе, млади нису имали простор за квалитетно провођење слободног времена, па смо ове године опремили простор са више од 200 квадрата“, рекао је Стаменић.

homescontents