Архива вести
                   

ИЗВЕСТИОЦИ КОМИТЕТА ЗА МОНИТОРИНГ НА САСТАНКУ У КООРДИНАЦИОНОМ ТЕЛУ

20. јули 2017.

Известиоци Комитета за мониторинг парламентарне скупштине Савета Европе састали су се са представницима Координационог тела и упознали са ситуацијом у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа.

На почетку састанка је председник Координационог тела, Зоран Станковић упознао известиоце са тиме да је безбедносна ситуација у те три општине стабилна и објаснио улогу координације између Владе и надлежних министарстава и државних органа и општина.

Станковић је известиоцима презентовао и шта је све Координационо тело до сада урадило у те три општине, истичући, између осталог, План Владе Републике Србије у 7.тачака, обезбеђивање уџбеника на албанском језику, отварање одељења Економског факултета у Бујановцу, економски развој, приватизацију медија и инегарацију албанаца . Председник Координационог тела је нагласио да, иако с времена на време има неких неодговорних изјава појединих Албанских лидера, представници КТ неће реаговати на такве изјаве, објашњавајући да свако има право на своје мишљење, али нема право да крши закон.

Известиоци Самад Сеидо из Азербејџана и Марија Гузенина из Финске били су посебно заинтересовани за питања уџбеника.

Директорка Службе Координационог тела, Данијела Ненадић рекла је да по законима Републике Србије националне мањине имају право на предшколско, основно и средњошколско образовање на свом језику, као и да високо школско  образовање не мора по закону да им се обезбеди. Ипак,  2011. године отворено је одељење Економског факултета у Бујановцу.  Ненадић је казала и да постоје три начина да се обезбеде уџбеници, и то преводом постојећих на албански језик, увозом из земље матице, као и да их  напишу сами представници национлне мањине.

„ Од формирања Националног савета Албанаца, Координационо тело је радило на решавању питања уџбеника, уз водећу улогу Министарства просвете све до 2015. године. До те године је обезбеђено  79 уџбеника за основну школу и 3 за предшколско, што укупно износи 82 уџбеника“, истакла је Ненадић.

Директорка Службе Координационог тела је нагласила да од 2015.године до данас немамо ни један уџбеник, јер иницијатива мора да дође од НСА . Република Србија, Министарство просвете и Координационо тело не могу да намећу уџбенике.  Представници НСА нису предложили ни један нови уџбеник на начин како је то било у претходном периоду. 

Известиоци су се захвалили на исцрпном упознавању са стањем у те три општине и истакли потребу  да након посете општинама на југу Србије известе Координационо тело о својим утисцима.

ИЗВОР: Координационо тело