Архива вести
                   

ИЗБЕГЛИЦЕ У ПРЕШЕВУ

10. новембар 2015.

Прешево – У Прешеву је од поноћи до поднева регистровано 3.000 људи. Након два дана, када је Прихватни центар био готово празан, све службе поново раде пуном паром.

Слободан Савић, из Комесаријата за избеглице, је том приликом изјавио:

„Не знамо где је врх избегличког таласа. Mеђутим, ово се своди на оно што је било до пре пар дана, пре штрајка грчких морнара, тако да за нас ова ситуација није ванредна.”

Испред капија Прихватног центра формирају се колоне у којима повремено буде и више од 1.000 људи. У Комесаријату за избеглице кажу да тренутно, осим избеглица из Сирије и Ирака, има приметно више држављана Авганистана.

Међу волонтерима из разних крајева света, у Прешеву је била и позоришна група из Шпаније. Осим преко потребног хлеба, воде и чисте одеће, они су понудили и мало смеха и забаве.

Једино што је добро у овој ситуацији, када групе избеглица непрестано стижу у Прихватни центар у Прешеву, је то што нема падавина и што су температуре изузетно високе за ово доба године. У току дана време је најбољи савезник ових људи, мада током ноћи температуре ипак падну испод нуле.

Извор: РТВ Војводине и Координационо тело