Архива вести
                   

ИЗБЕГЛИЦЕ СУ ВЕЛИКИ ИЗАЗОВ И ЗА СРБИЈУ И ЗА НЕМАЧКУ

19. август 2015.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман обишао је Прихватни центар за мигранте у Прешеву  као и немачке полицијаце који су заједно са српским колегама нагажовани у пограничној области.

„Поред индивидуалних судбина тих људи, овај велики број избеглица ставља наше земље, Србију и Немачку-као земљу која се налази на путу и као земљу одредишта, пред велике изазове“, рекао је Дитман. 

Он је нагласио и да је зато „битно да свако прихвати свој део одговорности и да тесно сарађујемо“,  рекоа је амбасадор. „Реформа регулатива за азил у Србији, која је, такође, део процеса приближавања Европској унији, због дате ситуације постаје ургентно питање“, нагласио је Дитман. Он је додао да је веома битна анализа потреба коју тренутно припрема Влада Србије и најавио да ће Немачка и ЕУ детаљно размотрити ту анализу, када буде предочена.

У вези са проблематиком азила, амбасадор Немачке напоменуо је да још увек многи људи из западног Балкана и из саме Србије, траже азил у Немачкој. Према његовим речима у првој половини 2015. године више од 10.000 људи из СРбије затражило је азил у Немачкој. „Битно је да се српским држављанима не стварају лажне наде. Готово да немају изгледа да добију азил у Немачкој. Више од 99 случајева се одбија и људи морају да се врате у Србију у веома кратком року“, рекао је амасадор Дитман.

Извор: Политика и Коордианционо тело