Архива вести
                   

ИЗ ПРЕШЕВА У СУРДУЛИЦУ :АЛБАНАЦ НА СРПСКИМ ТЕРЕНИМА

18. мај 2018.

Прешево - Иљаса Зулфију је први Албанац пореклом из Прешева који је наставио традицију прекинуту пре три деценије и заграо у српском професионалном фудбалу.

Улазак у свлачионицу „Радника“ из Сурдулице за Зулфијуа је био улазак у други свет. Иако је одрастао у Србији, ишао је три месеца на курс српског језика док је играо за омладинце. У свлачионици је добио место поред капитена Владана Павловића, рођеног у Сурдулици који о свом колеги каже да је у почетку био ћутљив и да је слабо причао. „Одмах смо га прихватили, јер не гледамо ко је одакле дошао. После тренинга сви смо заједно ишли у кафић. Иначе имамо у тиму и неколико црнаца и они су добро савладали српски језик, и сви смо као породица“, каже Павловић, чији је посебан задатак да помаже младих и придошлим играчима да се уклопе у тим.

О одласку из Прешева, Зулфију каже да је то био важан тренутак за његову породицу. „Родитељи су ме подржали и задовољни су. Отац је на свакој утакмици уз мене, редовно долази. Подршку су ми дали и пријатељи“, истиче Зулфију и каже да су га пријетељи кад је кретао у Сурдулицу испратили са речима „добро је, само гурај напред“.

Извор: ББЦ на српском језику и Координационо тело