Архива вести
                   

ИСТРАЖИВАЊЕ О ТРАНСПАРЕНТНОСТИ РАДА ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА

28. октобар 2016.

Врање, Бујановац, Прешево - Град Врање је је био домаћин скупа на коме су презентовани резултати рада на пројекту „Повећање транспарентности у раду власти у шест градова и општина у Рашком и Пчињском округу“.

По резултатима истраживања, Врање је на шестом месту од 145 општина и градова у Србији, док је Бујановац  рангиран на 41. месту, а Прешево на 142.  

Златко Минић, из организације Транспарентност Србија, организације која је, уз финансијску продршку Мисије ОЕБС у Србији, урадила ово истраживање, сматра да је транпарентност једно од најмоћнијих антикорупцијских механизама. Он је  представницима локалних самоуправа дао смернице и препоруке за побољшање рада  локалних самоурава. Састанку су присуствовали и представници града Врања, општина Бујановац и Прешево и представница ОЕБС-а.

„Сачинили смо 87 индикатора транспарентности који показују да ли неке ствари постоје на сајтовима, да ли постоје у пракси, у услужним центрима, да ли су неки документи доступни, да ли се неке процедуре поштују и слично,“ рекао је Минић.

Исмаил Пајазити, начелник Општинске управе Бујановца је рекао да је састанак са представницима „Транспарентности Србије“ био веома користан.

„Имали смо важан скуп који ће нам бити веома користан, будући да смо од „Транспарентности Србије“ добили смернице и препоруке како да побољшамо транспарентност рада  наше локалне самоуправе. Наш циљ је побољшање не само наше позиције на ранг листи, већ и побољшање услуга које ће чинити рад свих органа локалне самоуправе, као и јавних предузећа и установа у Бујановцу, транспарентним,“ рекао је Пајазити.

„Рангирање Прешева на дну листе по транспарентности рада је јасан показатељ зашто ова општина има нову локалну власт,“ казао је Шћиприм Арифи, председник општине Прешево.

„142. место није  нешто негативно за нас, већ нас мотивише да боље радимо.  Обећао сам да ћемо на следећем окупљању бити међу првих двадесет. Морамо још много да радимо и да се трудимо, а већ смо почели. Захваљујући сугестијама које смо добили од „Транспарентности Србије”, биће нам  лакше да наставимо пут који смо зацртали,“ истакао је Арифи.

Извор: ОК Радио и Координационо тело