Архива вести
                   

ИЛИР МЕТА: СРБИ И АЛБАНЦИ ЗАЈЕДНИЧКИ МОГУ НАПРАВИТИ ЧУДА У БУДУЋНОСТИ

28. новембар 2017.

Медвеђа - Председник Републике Албаније Илир Мета у посету општини Медвеђа дошао је са великим оптимизмом, како је изјавио за албански информативни ТВ канал АБЦ Њуз, указујући на гостопримство, сарадњу и заједнички ангажман на ојачавању суживота Срба и Албанаца у тој општини.

“Током разговора сложили смо се да градови Албаније и Медвеђа и убудуће сарађују. Позвао сам председника  и челнике  општине Медвеђа да дођу у посету код нас како бисмо направили заједничке планове са конкретним роковима за будуће пројекте. Позван сам да поново дођем овде на културне манифестације Албанаца”, рекао је Мета. 

Мета је послао поруку да би општина Медвеђа требало да буде пример сарадње и суживота између Срба и Албанца  али и сарадње са целим регионом.

Председник Албаније је рекао да Медвеђа има много капацитета  за економски развој.

“Албанци који живе у општинама Прешево, Бујановац и Медвеђа треба да ојачају међусобну сарадњу а  као прво, да ојачају сарадњу са институцијама  РепубликеСрбије. У оба правца има места за боље деловање али чињеница да сам  у Медвеђи дочекан са много поштовања и племенитости од стране српских руководилаца општине  Медвеђа  и представника Владе Републике Србије, као и од Албанаца који живе у тој општини, говори довољно у прилог томе да постоји воља да се поштују људска права и остварује сарадња те верујем да ће будућност донети бољитак”, казао је Мета. 

“Већ две деценије сам ангажован на ширењу мира у региону, а овде сам био и пре 2000.-те године”, изјавио је Мета који је поновио да је сарадња једини пут ка бољој будућности  региона.

„Ако се градови напуштају, нико неће бити победник. Срби и Албанци могу направити чуда”,  рекао је Мета који је нагласио да је прошлост била ружна али да ова два народа “могу постати мотор - покретач регионалне сарадње и развоја у интересу неке сасвим друге будућности”. 

Председник Републике Албаније, имао је срдачне сусрете са српским званичницима. Он се захвалио председнику општине Медвеђа као и његовој помоћници те одборницима општине и Владе Републике Србије.

Извор: Албански информативни ТВ канал АБЦ Њуз и Координационо тело