Архива вести
                   

Хуманитарна акција Мајкрософта и домаћих произвођача рачунара

23. новембар 2008.

Представници 11 локалних произвођача рачунара, у сарадњи са канцеларијом Мајкрософта у Србији, донирали су у петак, 21. новембра 2008. год, 30 рачунара, 4 штампача и један скенер основној школи "Бранко Радичевић" у Бујановцу, коју похађа преко 1450 ученика.

Милан Марковић, минситар за државну управу и локалну самоуправу и председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медведја, на свечаној доодели рачунара основној школи "Бранко Радичевић" у Бујановцу

Свечаној додели рачунара присуствовао је и Милан Марковић, министар за државну управу и локалну самоуправу и председник Координационог тела за југ Србије, који је нагласио да је приоритет тог тела образовање. "Ова данашња акција говори у прилог томе и могу да кажем да ће се Координационо тело и даље трудити да буде канал преко којег ће се одвијати више оваквих и сличних акција које деци у Бујановцу пружају веће могућности", изјавио је министар Марковић.

"Ово је само један у низу корака које смо са наших 11 партнера из свих делова земље предузели на унапређењу образовања и информатичке писмености наших грађана. Донирани рачунари ће омогућити деци из Бујановца да лакше и брже уче, и да се боље припреме за живот, а планирамо и серију бесплатних обука за шездесет наставника за рад на рачунарима", нагласио је Милош Тркуља, директор продаје за јавни сектор у канцеларији Мајкрософта у Србији.

Основна школа "Бранко Радичевић" је једина градска основна школа у Бујановцу која наставу реализује на српском језику, и обухвата поред централне школе и четири истурена одељења у околним селима. Наставу похађа 1499 ученика од 1. до 8. разреда, од којих је 806 ромске националности, и две предшколске групе ромске деце. Школа је до сада поседовала један информатички кабинет, опремљен застарелим рачунарима, као и по један рачунар у истуреним одељењима.