Архива вести
                   

ХИТНА ПОМОЋ НА 112 - ЈЕДАН ТЕЛЕФОНСКИ БРОЈ ЗА ЦЕЛУ СРБИЈУ

27. август 2019.

Република Србија уводи јединствени позивни број Хитне медицинске службе за целу земљу, те ће оператер из центра бити тај који ће возило Хитне помоћи послати до угроженог пацијента.

У историју одлази класично позивање Хитне помоћи, већ ће се на много бржи и ефикаснији начин реаговати када је потребно, изјавили су у Министарству здравља.

Сада ће у оваквим случајевима оператер из централизоване службе упућивати Хитну службу, а да о томе не мора да мисли породица оболелог. Такође, до угроженог пацијента долазиће онај ко је најближи, без обзира на територијалну надлежност.

То је део централизације здравствених служби, предвиђен Законом о здравственој заштити који је увојен у априлу. Према том закону предвиђен је и прелазак домова здравља и других здравствених установа из надлежности локалне самоуправе у надлежност државе, што почиње од 1. јануара.

„Како би се направила боља организација рада у Хитној служби и како би се подигла ефикасност, уводи се јединствени позивни број, попут оног у Немачкој 112. На тај начин знаће се која екипа Хитне помоћи је најближа и она ће се истог момента упутити ка угроженом пацијенту. Било да се несрећа деси на аутопуту, у граду, селу, на било ком месту у Србији, убудуће ће сви позиви ићи преко јединственог позивног броја“, казали су у Министарству здравља.

У Европи број 112 користи се у хитним случајевима и он је бесплатан, што значи да се позивом овог броја онај који зове повезује са Хитном, полицијом и ватрогасцима, а у центру раде обучени оператери. Такав систем треба да заживи код нас, како се очекује, од наредне године.

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је потребна боља организација хитних служби и потврдио да ће од следеће године, када домови здравља пређу у републичку надлежност, бити формиран и јединствени систем који ће почети са радом.

„У сваком тренутку ће се знати где су кола Хитне помоћи како би најближа екипа, без обзира којој територији припада, стигла на лице места“,  рекао је Лончар.

Извор: Блиц и Координационо тело