Архива вести
                   

ГАЗДА ИЗ ИСТЕ БРАНШЕ

13. мај 2008.

ПРОСПЕКТИ ЗА ПРОДАЈУ "ХЕБЕ" И "БИВОДЕ" ИЗ БУЈАНОВЦА ОД ДАНАС ДОСТУПНИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИМ КУПЦИМА
Уз депозит од 250.000 евра, услов је да се будући купац бави производњом воде
ВРАЊЕ - Крајем априла републичка Агенција за приватизацију објавила је тендер за продају већинског дела капитала фабрике минералне воде и сокова "Хеба" из Бујановца и јавни оглас за прикупљање понуда у "комшилуку", односно за продају "Биводе".
- Продајна документација доступна је од данас до 30. маја по цени од 8.000 евра, а последњи рок за прикупљање понуда је крај јуна. Заинтересовани треба да положе и депозит од 250.000 евра. За нас је још важно да се будући купац бави производњом воде бар три године, да преузме 103 радника, колико их ради у "Биводи" и да је у 2007. години зарадио макар четири милиона евра - каже Небојша Цветковић, директор "Биводе".
Цветковић додаје да је Агенција за приватизацију, у сарадњи са консултантском кућом "Еуконс", одредила почетну цену за "Биводу" од 13 милиона евра, као и да он, "због тога што се овом послу пришло озбиљно и одговорно", очекује да се фабрика, на чијем је челу, прода по знатно вишој цени од почетне.
- Недавно смо од Привредне коморе Србије добили награду за друштвено одговорну и корпоративну делатност. Захваљујући свим запосленим и менаџменту, "Биводино" пословање је на веома високом нивоу - објашњава Цветковић. Од продаје ове профитабилне фабрике имаће користи сви: и запослени, јер ће на тај начин обезбедити сигурну егзистенцију, али и локална заједница. Такође, "Јумко" ће, у чијем саставу послује "Бивода", моћи коначно да измири повериоце и да избори повољнију цену током процеса приватизације.
На другој страни, приватизација "Хебе", бујановачке фабрике минералне воде и сокова се већ дуго најављује. Расписивањем тендера коначно су распршене све сумње и нагађања да ће до тога уопште и да дође. Камен спотицања била је и нераспоређена добит од 350 милиона динара, због којих су радници тужили предузеће.
- Проблем смо решили тако што ћемо новац који будемо добили од владе за ову намену, уплатити радницима последњег дана у месецу пре него што потпишемо уговор са будућим власником - тврди Миодраг Манасијевић, генерални директор "Хебе".
Ова одлука државе да се укључи у решавање проблема поделе нераспоређене добити је од великог значаја за запослене, поготово за оне који имају више од 20 година радног стажа. Наиме, по њиховим прорачунима, свако од њих би требало да добије више од два милиона динара у просеку.
Процену вредности "Хебиног" капитала радила је консултантска кућа "Цес мекон", али су бројке, објашњавају у овом предузећу, "засада строго чувана тајна, која ће то остати све до отварања понуда". Иначе, потенцијални купци до краја маја могу да откупе тендерску документацију, а крајњи рок за достављање обавезујућих понуда је 30. јун.
У "Хеби" кажу да потенцијални купац, баш као и у случају "Биводе", мора макар три године да се бави истом делатношћу као и они и да му је приход у претходној години минимум 20 милиона евра.

ИМОВИНА
ХЕБА има 517 запослених, и прошле године је остварила приход већи од 10 милиона евра, а на "водном" тржишту Србије учествује са седам одсто. На тендеру ће се, осим производних и продајних објеката површине 10.000 метара квадратних, наћи и пет хектара земљишта.