Архива вести
                   

ЕВРОПСКА КОМИСИЈА У ИЗВЕШТАЈУ ОЦЕНИЛА РАД КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА ЕФИКАСНИМ

13. новембар 2015.

У делу извештаја Европске комисије о напретку Србије на европском путу у 2015. години, а који се односи на општине Прешево, Бујановац и Медвеђу, наведено је да је ситуација у те три општине уопштено стабилна.

У документу се наводи и да дијалог између централних органа власти и локалних албанских лидера о свеобухватном програму интеграције и економског опоравка није настављен, као и да је у том погледу потребна конструктивнија сарадња свих заинтересованих страна. 

У циљу решавања нетачних података о броју становника у овим општинама, који проистичу из бојкота пописа становништва  од стране Албанаца 2011. године, као и последица на планирање, Влада Републике Србије  је одлучила да усвоји процену становништва, што је урађено уз помоћ независних међународних експерата и у складу са препорукама Саветодавног комитета за заштиту националних мањинама.

Eвропска комисија je навела да је Координационо тело Владе Републике Србије наставило ефикасно да обавља своје активности и додала да би његова улога требало да буде подржана. У октобру 2015. године, четврта генерација студената је уписана на Одељење Економског факултета  у Бујановцу, док су студенти из Бујановца и Прешева који студирају на Универитету у Новом Саду добили нове стипендије.  Влада Републике Србије је наставила да инвестира у ове три општине и да даје бесповратна средства локалним предузетницима.  

У извештају се наводи и да је област јужне Србије  и даље неразвијена, те да је етничко албанско становништво и даље недовољно заступљено у државним установама, као и да ће Република Србија сачинити план за заштиту мањина до краја 2015. године, што је услов за отварање поглавља 23 у преговорима Европске уније и Републике Србије. 

Извор: Извешатај Европске комисије о напретку Србије на европском путу за 2015 годину и Координационо тело