Архива вести
                   

ЕВРОПСКА ИНВЕСТИЦИОНА БАНКА СПРЕМНА ДА ФИНАНСИРА НОВЕ ПРОЈЕКТЕ У СРБИЈИ, ЕВО У КОЈИМ ОБЛАСТИМА

20. септембар 2019.

Европска инвестициона банка (ЕИБ) спремна је да подржи и финансира пројекте у оквиру новог инвестиционог циклуса у Србији, који је према досадашњим проценама тежак око 12 милијарди евра. ЕИБ се не плаши великих цифара, каже директорка Регионалног представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре.

Нови пројекти и кредитирање ове банке у наредном периоду могли би да буду везани и за сектор туризма у Србији.

Банка је спремна, каже Негре за Танјуг, да саслуша државу у вези свих пројеката а посебно указује на разговоре са надлежнима око финансирања развоја железничке инфраструктуре, државних и локалних путева, дигитализације у школству...

„Ми смо највећа међународна финансијска институција на свету. Наше годишње активности су око 60 милијарди евра. Нема великог пројекат у Европи и шире који се није реализовао без наше помоћи, тако да смо ту да саслушамо и помогнемо", каже Негре.

Истиче да исплате банке за постојеће пројекте у нашој земљи теку добро и подсећа да је недавно потписано финансирање за изградњу аутопута између Ниша и Мердара. Негре оцењује да је реч о пројекту који ће допринети привредном развоју тог дела Србије.

Поред 100 милиона евра из кредита ЕИБ за ову деоницу, потписано је и 40 милиона евра донације. Да би уопште дошло до реализације пројекта на терену, потребно их је добро припремити, указује Негре.

„До сада смо ове године у Србији потписали преко 50 милиона само бесповратних средстава што за инвестиције што за помоћ припремању пројеката да би они могли да се реализују на доброј основи".

Када је реч о предстојећим пројектима, новац банке биће уложен у путну инфраструктуру али и водовод, канализацију, инфраструктуру на локалу.

Нових 50 милиона евра иде за изградњу и реконструкцију водоводне и канализационе мреже у општинама, као и 10 милиона бесповратне помоћи у исту сврху, а нових 22 милиона опредељено је за локалне самоуправе како би се градила и уредила обданишта, школе, домови здравља, локални путеви...

Извор: Танјуг, Блиц, Пословно јутро и Координациопно тело