Архива вести
                   

ЕУ ПРО ПЛУС ПРЕДСТАВЉА ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА ПРЕДУЗЕТНИЦИМА, МИКРО И МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

31. мај 2022.

Београд - ЕУ ПРО Плус програм ће у среду, 1. јуна 2022. године у Врању, у Хотелу Понте Бjanko (Бранислава Нушића 2) у 11 часова одржати инфо-сесију о Јавном позиву за подршку предузетницима и предузетницама и микро и малим предузећима.  

Европска унија (ЕУ) је за овај позив определила три милиона евра намењених за набавку нове опреме и увођење услуга како би допринела унапређењу конкурентности малог бизниса у регионима Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије.

Право учешћа на позиву, који је отворен до 30. јуна 2022. године, имају предузећа која су регистрована између 1. јануара 2016. и 31. децембра 2020. године у једној од 99 локалних самоуправа  укључених у програм. Позив укључује предузећа која се баве производњом или пружањем услуга које обухватају информационе технологије, архитектонске и инжењерске делатности, здравствену и социјалну заштиту, услуге везане за туризам, одржавање и поправке.

Од укупног буџета, два милиона евра су намењена за подршку производним предузећима а милион евра ће бити утрошено за помоћ оним малим бизнисима који се баве услужним делатностима. Висина подршке по појединачном пројекту за предузећа регистрована за производну делатност износи од 10.000 до 40.000 евра, а за предузећа регистрована за пружање услуга од 10.000 до 30.000 евра. У оба случаја обавезно је минимално суфинансирање од 20 посто вредности пројекта, односно 15 посто за предузећа из општина које припадају четвртој категорији развијености.

ЕУ ПРО Плус програм, који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, ће након Врања одржати информативне сесије о овом јавном позиву у Прешеву и Чачку док ће онлајн инфо-сесија бити  одржана у петак, 3. јуна 2022, у 11 часова.

Више информација о условима позива, критеријумима за избор корисника, начину конкурисања као и документација за пријављивање доступни су на интернет страници ЕУ ПРО Плус Програма: Јавни позив за предлоге пројеката за набавку опреме и увођење услуга за предузетнике, микро и мала предузећа.

РАСПОРЕД ОДРЖАВАЊА ИНФОРМАТИВНИХ СЕСИЈА ПО ГРАДОВИМА И ОПШТИНАМА

● Врање, среда 1. јун, у 11 часова, Хотел Понте Бианцо, Бранислава Нушића 2

● Ваљево, среда 1. јун, у 11 часова, Хотел Гранд, Трг Живојина Мишића 1

● Чачак, четвртак 2. јун, у 11 часова, Хотел Београд, Градско шеталиште бб

● Прешево, четвртак 2. јун, у 11 часова, Општина Прешево, Маршала Тита 36

За учешће на инфо-сесијама потребно је пријавити се путем линка на страници ЕУ ПРО Плус. 

Активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 40 милиона евра. Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције,  има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: Региону Шумадије и западне Србије и Региону јужне и источне Србије. Активности на терену спроводи УНОПС.

Извор: УНОПС, Координационо тело