Архива вести
                   

ДВА КОНКУРСА ЗА РАД У НЕМАЧКОЈ

1. фебруар 2017.

Лесковац - Национална служба за запошљавање (НСЗ) објавила је 25. јануара конкурс за запошљавање медицинских сестара и техничара у Савезној Републици Немачкој, који ће бити отворен до 18. фебруара.

Број медицинског особља који ће бити ангажован на рад у Немачкој није ограничен.

На конкурсу се траже медицински техничари и сестре општег или педијатријског смера, за рад на пословима радника за здравствену негу, што подразумева рад у болницама и домовима за стара лица, на радном месту асистента за здравствену негу, до признавања наших диплом. Након тога они се распоређују на пословима квалификованог здравственог радника, што повлачи и друге повластице које се односе и на висину зараде, и на услове рада.

Кандидати морају да имају завршену средњу медицинску школу, и то смер  медицинска сестра – техничар општег или педијатријског смера.

“Предност ће имати кандидати који знају немачки језик. Неоходно је минимално знање немачког на А2 нивоу. Није неопходно поседовање сертификата о знању немачког језика али, уколико кандидат уђе у ужи избор, вршиће се језичка провера знања. Међу одабреним кандидатима предност ће имати они који боље познају језик. Овај конкурс омогућава кандидатима да похађају обуку немачког језика и добију сертификат које немачка Влада признаје, каже Марија Стевановић, шеф Службе за посредовање у запошљавању у флилијали НСЗ Лесковац.

Од документације кандидати треба да доставе пропратно писмо на немачком језику, радну биографију на немачком и српском језику, оверену фотокопију дипломе о завршеној школи и оверену фотокопију доказа о положеном стручном испиту. Они који уђу у најужи избор имаће право петодневне бесплатне обуке о сналажењу и животу у Немачкој, како би се што брже адаптирали на нове услове рада.

 Први круг разговора обавиће се средином марта у регоналном центру у Нишу.

Предвиђено је да у јуну буде и други конкурс, а разговори са канидатима биће организовани у септембру.

Радни однос се заснива на одређено време до нострификације дипломе, а онда се нуди нови уговор на одређено, или неодређено време.

Након тога ће моћи да се поднесе захтев за добијање и боравишне, и радне дозволе у Савезној Републици Немачкој. Зарада износи 1.900 евра у бруто износу до признавања дипломе, а послодавац плаћа путне трошкове и обезбеђује или партиципитра у делу трошкова који се односе на смештај и исхрану за првих 12 месеци.

Конкурс за запошљавање медицинских сестара и техничара је део је споразума о посредовању и привременом запошљавању радника држављана Србије у Савезној Републици Немачкој, а у оквиру „Трипл вин“ пројекта, који реализују немачко друштво за међународну сарадњу ГИЗ и немачка служба за запошљавање у сарадњи са Националном службом за запошљавање (НСЗ).

Пројекат је почео да се реализује 2015. године.

Извор: Југпрес и Координационо тело