Архива вести
                   

ДРЖАВА УЛАЖЕ НАПОРЕ У СМАЊЕЊЕ СИРОМАШТВА И НЕЈЕДНАКОСТИ

27. октобар 2016.

Београд – На представљању публикације Светске банке „Мапа сиромаштва у Србији", које је урађено на основу пописа из 2011. године и анкете о приходима и условима живота, а чији су резултати презентовани на скупу „Мапа сиромаштва у Србији“ одржаном у Београду, Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Ненад Иванишевић изјавио је да су сиромаштвом најугроженија рурална подручја у којима живе Срби и националне мањине.

Иванишевић је рекао да је мапа сиромаштва у Србији показала је да је стопа сиромаштва највећа у Тутину, где је сиромашно две трећине становника, односно 66,1 одсто, као и да је беда највећа на југоистоку Србије, где више од половине становника живи у сиромаштву - Прешево 63,6 одсто, Бојник 63,4 одсто, Бујановац и Лебане 54,6 одсто, а следе Бабушница, Босилеград, Владичин Хан, Гаџин Хан, Дољевац, Житорађа, Медвеђа, Трговиште и Црна Трава, додавши да се најбоље се живи у Београдском региону, где предњачи општина Нови Београд са стопом сиромаштва од 4,8 одсто.

Он је истакао да уредба Владе Републике Србије о наменским трансферима има за циљ да смањи јаз сиромаштва између Београда и других, нарочито јужних, општина у Србији.

„Средства која су издвојена, више од 500 милиона динара, и која ће бити издвојена у већем износу следеће године, биће директно пласирана у слабије развијене и неразвијене општине, и то у развој услуга социјалне заштите,“ рекао је Иванишевић.

Он је додао да се та средства троше наменски, односно да су у многим локалним самоуправама успостављене услуге социјалне заштите, попут услуге помоћ у кући или лични пратилац.

Шеф Канцеларије Светске банке у Србији Тони Верхеијен је том приликом нагласио да је тема поменуте публикације управо оно чиме се Светска банка бави - смањење сиромаштва и поспешивање привредног раста препознавањем оних који су у највећем ризику од сиромаштва, места где живе и разлога збох којих су ти региони погођенији у односу на друге.

Извор: Данас, Н1 Инфо, Блиц, Југпрес и Координационо тело

 

homescontents