Архива вести
                   

ДОБАР ОДЗИВ БУЈАНОВЧАНА НА ПРЕВЕНТИВНЕ ПРЕГЛЕДЕ

24. октобар 2023.

Одзив Бујановчана на превентивне прегледе, који су у претходна два викенда омогућени у Дому здравља Бујановац, више је него задовољавајући, јер се преко 280 наших суграђана јавило на неки од прегледа – каже за Бујановачке директорка ове установе др Далиборка Павловић.

-Прве недеље, када су рађени ултразвучни прегледи дојке и ПСА тестови за мушкарце, урађена су 42 ултразвучна прегледа дојке и узето је 68 узорака крви за ПСА тест – каже др Павловић и додаје да су овакви прегледи од великог значаја јер могу да укажу на ране промене.

Од 68 урађена ПСА теста, како каже, 6 узорака је одступило од нормалних вредности и тим људима је саветовано да раде додатну дијагностику. Када је реч о ултразвучним прегледима дојке, било је жена које су  саветоване да обаве скрининг мамографију, што не значи да су њихови налази високоризични, него да просто захтевају даљу дијагностику.

-Овог викенда смо радили превентивне ултразвучне прегледе штитне жлезде и узимали материјал за хормоне штитне жлезде. У два дана, колико су трајали прегледи, ултразвучно су прегледана 52 пацијента, а узета су 173 узорка крви за хормоне штитне жлезде – каже др Павловић.

Пракса превентивних прегледа у Дому здравља Бујановац требало би да се настави и убудуће. Још увек се не зна која врста прегледа и када ће се радити, али ће грађани бити на време обавештени.

Извор: bujanovacke.co.rs