Архива вести
                   

ДИ БУЈАНОВАЦ ОСИГУРАЛА ТРЖИШТЕ

21. мај 2008.

Највећа балканска фабрика дуванске фолије нормализовала производњу
Бујановац После три године „Дуванска индустрија Бујановац“ (ДИБ) успела је да се консолидује. Ову годину почела је позитивним билансима. Највећа балканска фабрика дуванске фолије превазилази кризу која је готово блокирала производњу кад су продате домаће фабрике цигарета. У међувремену, опрема је модернизована и аутоматизована, а уведена је и посебна контрола квалитета.
„Унапредили смо производњу дуванске фолије. Обезбедили смо пласман и постигли добру цену, како на домаћем, тако и иностраном тржишту. Уговарали смо послове и у вези са сређивањем и паковањем дувана. Веома је битно што свим тим пословима обезбеђујемо будућност и развој наше фирме“, истиче генерални директор Дуванске индустрије Бујановац Богољуб Томић.
По речима финансијског директора Фабрике Небојше Стошића, придобијањем нових купаца: на ториторији америчког континента, Јужној Африци, Мађарској, Холандији, Хрватској, уз обновљену сарадњу с купцима у Србији, бујановачка Фабрика успела је 2007. године да упосли педесет и пет одсто својих капацитета. Више од трећине производње било је за извоз. Година је окончана порастом реализације за безмало шездесет одсто. То је допринело да и зараде буду редовне, у просеку 240 евра месечно.
Ове године Дуванска индустрија Бујановац наставља испоруке за поменуте партнере (између осталих, ДИН, ДИВ, фабрике цигарета у Прилепу, Ровињу, Бањалуци), али ће почети да извози дуванску фолију и у Иран. Успео је на међународном конкурсу да добије значајан посао за Ирански државни монопол. Предвиђа се да девизни приход за половину премаши лањски – да достигне два милиона евра.
До краја године рачуна се с производњом од бар 1.700 тона фолије што ће значити рад скоро пуним капацитетом; у Дуванској индустрији Бујановац годишње може да се изради две хиљаде тона дуванске фолије. За ширење производње ова фабрика добила је и кредит Министарства пољопривреде Републике.
Иначе, процењује се да би приватизација Дуванске индустрије Бујановац могла да се заврши до јесени. Наговештава се скорашње расписивање тендера за продају државног удела (акције Акцијског фонда и Републичког пензијског фонда) који је већински – приближно шездесет одсто капитала Дуванске индустрије Бујановац. Последњег дана прошле године књиговодствена вредност бујановачке „Дуванске индустрије“ износила је 3,6 милиона евра. Према досадашњим контактима, врло је могуће да ДИБ постане део „Филипа Мориса“, у чијем саставу је „Дуванска индустрија Ниш“ која је и један од главних купаца бујановачке дуванске фолије. „Енергију смо усмерили ка проналажењу правог и реномираног партнера водећи подједнако бригу о запосленима и нашим малим акционарима (има их 640). Свакако би долазак једне велике компаније много значио за ДИБ, али и општину Бујановац“, сматра директор Томић.