Архива вести
                   

ЧЕТРДЕСЕТАК НОВИХ ПРОЈЕКАТА ИЗ ЕУ ПРОГРЕСА

17. јули 2012.

Грем Тиндал, Руководилац ЕУ ПРОГРЕС-а, пројекта кога у Србији подржавају Европска Унија и Влада Швајцарске, изјавио је да ће овај програм  подржати још четрдесетак нових пројеката, као и да је за досадашње пројекте у двадесет и пет општина јужне и југозападне Србије издвојено око шест милиона евра.

„Обим одобрених средстава се креће од 10.000 евра, што се односи првенствено на партнерске пројекте невладиних организација и локалних самоуправа, до око 520.000 еура, што је наш највећи пројекат и односи се на пружање подршке изградњи „Зелене зоне“у Лесковцу“, рекао је Тиндал.

„Пројекат на Пештерској висоравни износи око 300.000 еура, док ће пројекат у Пчињском округу, који се односи на производњу воћа, износити неколико стотина хиљада евра. Пројекти у одељењима за инфраструктуру локалних самоуправа крећу се до 100.000 еура. Важно је да се нагласи да општине учествују у суфинансирању ових пројеката“, рекао је Тиндал. Он је додао да ће до краја ЕУ „Прогреса“бити издвојено  између 11 и 12 милиона еура за подршку локалним и регионалним пројектима.

„Важно је рећи да пројекти и инвестиције на којима радимо треба у будућности да обезбеде милионске инвестиције у читаво подручје. Ово подручје треба да има пројекте који су спремни за реализацију, а ми очекујемо да ћемо до краја године имати још 30 пројекта. То значи да ће Европска унија и други донатори бити у могућности да одмах пласирају своја средства у реализацију ових пројеката“, рекао је Тиндал.

„Сарадња са локалним самоуправама представља секундарну подршку локалним буџетима, јер треба да помогне општинама да оснаже своје капацитете. Садашња ситуација  није иделана, јер у општинама су нове власти, тако да ће општински капацитети бити област у којој ће морати  пуно да се ради“, рекао је Тиндал.

Он је додао да су досадашње анализе показала да треба побољшати рад Катастра, као и планирање и управљање финансијама у општинама и градовима у којима ЕУ ПРОГРЕС рализује своје пројекте.
„Србија и Европска унија се налазе у озбиљној економској кризи, па не треба очекивати озбиљне инвестиције. Желели би смо да локалне самоуправе искористе овај период за спровођење одређених реформи, како би могле спремно дочекају повољније прилике за остваривање економског развоја“, рекао је Тиндал.

ЕУ „Прогрес“је изабран као један од најбоља четири УНОПС-ова пројекта на свету.
„Важна је и стална донаторска подршка, коју нам пружају Европска унија, Влада Швајцарске и Влада Србије. Посете амбасадора овом подручју су у функцији подршке  реформама. Ми као програм, који има ограничена средства, не можемо да задовољимо све потребе региона, које су велике. Покушавамо да средства усмеримо ка ономе што је стратешки најважније. Реформе треба да допринесу учлањењу Србије у Европску унију и надам се да ЕУ „Прогрес“ може да допринесе том циљу“, рекао је Тиндал.

„УНОПС је члан међународне организације „Транспарентност“ и обавезан је да испуни низ строгих захтева, који укључују и слободан увид у многобројна документа. Мислим да општине све више препознају значај доброг управљања, а за ЕУ „Прогрес“ ово питање је веома важно. Тренутно водимо кампању за промовисање концепта који ће у другој половини године поспешити јавну расправу о доношењу општинских буџета“, рекао је Тиндал.