Архива вести
                   

БУЈАНОВЧАНКА СОФИЈА АРСИЋ ПРВА У СРБИЈИ У КАТЕГОРИЈИ ИЗРАДЕ ЛУТАКА И НАРОДНИХ НОШЊИ НА ДАНИМА ЋИРИЛИЦЕ

21. мај 2024.

На овогодишњем такмичењу „Дани ћирилице“, које се сваке године одржава у Баваништу под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја, ученици Основне школе „Радоје Домановић“ из Врања освојили су шест награда.

Бујановчанка Софија Арсић, ученица шестог разреда, освојила је два прва места од укупно пет категорија, у трећој је освојила треће место, а у четвртој је похваљена.

Софија је прва у Србији у категорији израде лутака и народних ношњи, као и прва у калиграфском раду (песма Десанке Максимовић „Небо у мом родном граду”). Ментор у категорији израда лутака и народних ношњи је наставница технике и технологије Марина Зафировић, а ментор у калиграфском раду Дејан Јањић, наставник српског језика.

Поред два прва места, Софија је освојила и треће место у почетној категорији, где је ментор био Дејан Јањић, а похваљена је Марина Зафировић у категорији вез.

Како је у доба дигиталне технологије савремени тинејџер мотивисан да ради на очувању народних традиција, Софија објашњава „Ово није први пут да учествујем и освајам награде на Данима ћирилице“, али оно што ово такмичење чини посебним је то што сваке године конкуренција је све јача, а самим тим и изазов све већи.

За мене је то као прелазак на нови ниво игре. Сада сам освојио два прва места и веома сам задовољан.

Традиција и историја су важни јер ако знамо одакле долазимо, знамо и куда треба да идемо“, рекла је Софија Арсић.

На конкурсу је учествовало преко 300 школа, 460 ментора (наставника и професора) и преко 4500 радова.

„Дани ћирилице“ су скуп дечјег стваралаштва и уврштени су у Календар школских такмичења и републичких смотри Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Поред основних и средњих школа из Србије, на такмичењу учествују и земље из окружења, Европе, Аустралије и Америке, где постоје школе на српском језику.

Извор: tvinfopuls.rs

 

 

homescontents