Архива вести
                   

БРИСЕЛ ПОМАЖЕ СРБИЈУ ЗБОГ МИГРАНАТА

19. август 2015.

У Бриселу се данас одлучује да се из Европске уније најхитније у Србију упути 150.000 евра помоћи за прихват миграната. То је данас у Прешеву саопштио Оскар бенедикт заменик шефа делегације ЕУ у Србији. Бенедикт је најавио и да ће у наредних пола године бити упућена помоћ од 3 милиона и 200 хиљада евра.

У прихватном центру у Прешеву и даље су обезбеђене основне намирнице за хигијену и храну.

„Најпотребнија је вода, а за неких 10 до 15 дана имамо храну“, рекао је Ахмет Халити из Црвеног крста у Прешеву.

Европска унија је данас у Бриселу учинила први корак и одвојила је 150 хиљада евра како би помогла Србији у храни и хигијенским средствима, истако је Бенедикт и објаснио да ће ова помоћ бити пружена центру кроз Црвени крст.

У наредних шест месеци Србији ће бити упућено 3,2 милиона евра а биће спроведен и пројекат вредан 8 милиона евра који ће обухватати мигранте у Србији и Македонији.

Приче о изградњи такозваног великог центра за избеглице представник Европске уније је негирао. Бенедикт је рекао да је Европска унија захвална српским властима и локалним самоуправама због начина на који се опходе према мигрантима, иако је нагласио да је свестан да нико од њих не жели да остане у Србији.

„Европска унија прати стање у Србији јер проблем миграната није само проблем у Србији већ читаве Европе“, нагласио је Бенедикт.

Кроз Прихватни центар у Прешеву и даље пролази од 1200 до 2000 људи дневно. Оно што је сада другачије у односу на претходни период јесте то да азилантске потврде сада добијају за не више од једног дана чекања. Иначе азилантима и даље треба нешто хране, медицинске помоћи и највише воде. То јњ оно што им је најпотребније да би мирно прошли кроз територију Србије осим азиланстке потврде коју овде добијају.

Ивор: РТВ Војводина 1 и Координационо тело