Архива вести
                   

„БРАНКОВЦИ“ У ШПАНИЈИ

23. децембар 2021.

Бујановац – Београд -  Пројекат који су осмислили наставници бујановачке Основне школе “Бранко Радичевић” омогућио је да  шесторо ученика ове школе отпутује у Шпанију, где са својим наставницима учествују у пројекту мобилности  „Motivation III – 21st century students“   у граду База на југу Те земље.

Ово је прва мобилност на коју су ученици отишли, а пројекат у оквиру програма Ерасмус  отпочео је 2019. године у школи у Бујановцу, која је тада била домаћин партнерским школама.

Осим школе из Србије у пројекат су укључени и ученици и наставници из Пољске, Шпаније, Румуније и Турске.

“Циљ ове мобилности је међусобно упознавање ученика, учествовање у заједничким радионицама, интеркултурална сарадња и размена искустава са младима из Европе”,каже кородинатор пројекта Маја Антић Јованов, наставница у бујановачкој школи.

Како је навела, земља домаћин, Шпанија,  припремила је богат програм.

Бујановчани ће се током боравка у Шпанији  упознати  са богатом историјом и традицијом те земље,  са својим вршњацима из Европе ће учествовати у школској представи, обићи археолошко налазиште у близини Базе као и Археолошки музеј града, иначе некадашњу кућу чувеног шпанског писца Сервантеса.

Посетиће и Гранаду за коју се усталила изрека да “Ко није видео Гранаду, није видео ништа”, поносно каже Антић Јованов.

“Искуство боравка у другој земљи за све представнике наше школе  је изазовно, а у исто време врло лепо и корисно, јер им пружа прилику да уче да се сналазе у новим приликама, да се друже и да раде са својим вршњацима из других земаља, да их упознају са нашом културом и традицијом, али и да упознају њихове”,каже наставница.

Ерасмус+ је највећи програм Европске уније за младе, образовање, оспособљавање и спорт.

Учешћем у тако великом пројекту, додала је, ОШ “Бранко Радичевић” показује да жели да буде у корак са школама у Европи.

Извор: Бујановачке, Координационо тело