Архива вести
                   

БИЗНИС ИНКУБАТОР ЦЕНТАР (БИЦ) ПОМАЖЕ РОМИМА ДА ЗАПОЧНУ СОПСТВЕНИ БИЗНИС

30. јули 2014.

БИЦ прославља прву годину постојања виртуелног Бизнис инкубатор центра, који је уз подршку Европске уније и Владе Швајцарске подржао развој предузетништва код ромске популације.

Резултат овог пројекта је формирање виртуелног инкубатора за новооснована мала предузећа, чији су власници припадници ромске популације са југа Србије.

„Уз подршку наших донатора, корисници пројекта су основали 16 нових малих предузећа, упосливши на тај начин 26 припадника вишеструко маргинализоване ромске популације са територије Врања, Бујановца, Владичиног Хана и Врањске Бање. Пројекат финансира Прогрес са 100.000 евра и Open Society Institute Budapest  са 22.000 долара”, рекла је директорка Бизнис инкубатор центра Ивана Стошић.

Поред виртуелног инкубатора, БИЦ је покренуо и пројекат који се односи на подршку женском предузетништву.

„Овај пројекат има за циљ да помогне развој женског предузетништва и самозапошљавања пружањем финансијске подршке за започињање посла кроз набавку опреме, као и саветодавне помоћи фирмама у власништву жена које већ послују.
Девет предузетница добило је опрему за покретање посла, а уз помоћ консултаната БИЦ-а, прошле су и скраћену обуку о свим аспекатима предузетништва. Као резултат свега тога, регистровале су своје фирме и почеле са радом. И овај пројекат је реализован  уз финансијску подршку Европске уније и Владе Швајцарске, преко Програма европског партнерства са општинама ЕУ ПРОГРЕС. Вредност пројекта је 61.760  долара,“  изјавила је Ивана Стошић.

Извор: Југмедиа, ОК Радио и Координационо тело

homescontents