Архива вести
                   

БАЊА, РУДНИК, ФАБРИКА И ЗАТВОР

29. фебруар 2012.

Медвеђа - Социјално збрињавање најугроженијих био је приоритет општинe Медвеђа, која је зимус поделила по 2 кубна метара огревног дрвета најгроженијим становицима, а та помоћ је стигла до 50 домаћинстава. Јануара 2012. године, Центар за социјални рад поделио је једнократну новчану помоћ стотинама породица и појединца који немају примања. Обезбеђена су и 4 контејнера за смештај породица које нису имале кров над главом.

Општинске службе у Медвеђи сачиниле су документације за неколико важних програма и пројеката који би требало да побољшају живот становницима ове мале и сиромашне општине.

Сачињена је техничко-пројектна документација за решавање уличне расвете у Медвеђи и Сијаринској Бањи. За Сијаринску бању је припремљен пројекат за уређење изворишта пијаће воде и за регулисање водовода. Поред тога, туристичка организација општине Медвеђа планира да уложи у изградњу нових садржаја, уређење, подизање нивоа услуга и штампање материјала, како би се повећао број туриста.

Инфраструктура ће бити окосница развоја Медвеђе па су обезбеђена средства за изградњу десетине километара сеоских путева у готово свим селима у општини  и изградњу водовода у МЗ Рујковац.

Општина Медвеђа и Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђу издвојиће средства за надоградњу зграде Економског и Правног факултета у Медвеђи.

Са Владом Републике Србије и надлежним Министарствима постигнут је споразум о експропријацији земљишта за изградњу затвора.  Изградња ће трајати током 2012. и 2013. године, а у њему ће посао наћи око 150 Медвеђана.

Планирано је повећање обима производње у руднику Леце на 270.000 тона руде и  40 нових радних места.

Преговори око покретања прозводње у фабрици бившег „Нитекса“ у Медвеђи су у току, где би око 150 становница Медвеђе било запослено у лакој конфекцицји. Овај погон би требало да почне да ради током 2012. године.

Координационо тело је помогло Медвеђи да пронађе партнера за отварање фабрике брикета и палета у Медвеђи. Уговор о отварању фабрике потписали су општина Медевеђа и привредно друштво „First Property“.

Обновљиви извори енергије, путем изградње соларних панела на објектима бившег „Термовента“, спортске хале и на површини од још око 100 хектара општинског земљишта, обезбедиће потребну електричну енергију за потребе становништва општине Медвеђа.

Адаптација и опремање фабрике је инвестиција  вредна  око 400.000 еура, а почетак производње се очекује кроз неколико месеци.

Фабрика ће упослити око 50 радника.