Архива вести
                   

АСИСТЕНТИ НА ПРОЈЕКТУ „СРПСКИ КАО НЕМАТЕРЊИ ЈЕЗИК” ПОСЕТИЛИ СЛУЖБУ КООРДИНАЦИОНОГ ТЕЛА

18. децембар 2013.

Асистенти  и сарадници на пројекту „Српски као нематерњи језик“, чији је циљ да ђаци средње школи „Сезаи Сурои“ у Бујановцу науче српски језик, посетили су Службу Координационог тела.  Ови млади људи састали су се са саветницом директорке Службе Милицом Родић, саветником директорке Рахимом Салихијем, и стажистима у Служби Координационог тела.

Милица Родић је представила активности Службе Координационог тела, а највише активности чији је циљ унапређење квалитета и доступности образовања:  организовање бесплатне „Школе српског  језика”, додела ученичких и студентских стипендија, отварање одељења Економског и Правног факултета нишког Универзитета у Медвеђи и одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу.

Асистенти су говорили о својим искуствима и резултатима током четворомесечног рада са ђацима трећег разреда средње школе. Истакли су потешкоће и изазове са којима су се сусретали током рада, истакавши да након четири месеца виде велике помаке који воде ка даљем напретку у учењу српског језика.

Ђаци су веома задовољни начином на који се изводи настава и исказали су интересовање за учење језика.  Њима се допадају другачије методе рада које су, по искуствима асистената, дале резултате у кратком временском периоду.  Као позитиван пример и олакшавајући приступ у учењу српског као нематерњег језика, јесте чињеница да асистенти од почетка пројекта уче албански језик. По њиховим речима, то је био додатни подстицај средњошколцима да се отворе према њима и да са још већим ентузијазмом уче српски језик. Неколицина ђака ове школе исказала је жељу и мотивацију да студирају српски језик.

Милица Родић је указала на значај пројекта и похвалила рад асистената, охрабривши их да наставе свој рад како би млади из албанске заједнице што боље говорили српски језик, што је корак напред ка интеграцији припадника ове заједнице.

Пројекат реализује мисија ОЕБС у Републици Србији, уз финансијску подршку Амбасаде Савезне Републике Немачке.

Извор: Координационо тело